Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova pierde bani și oameni din cauza incompetenței guvernării actuale

© Sputnik / Rodion ProcaAlexei Lungu
Alexei Lungu - Sputnik Moldova, 1920, 31.01.2024
Abonare
Liderul unuia dintre partidele de opoziție din Moldova notează că moldovenii care lucrează peste hotare au devenit mai puțin dispuși să trimită remitențe acasă.
CHIŞINĂU, 31 ian. - Sputnik Moldova pierde bani şi oameni din cauza incompetenţei guvernului, spune liderul partidului „Șansa”, Alexei Lungu.
"Moldovenii care pleacă să lucreze în străinătate trimit din ce în ce mai rar bani acasă. Potrivit datelor Băncii Naționale, în 2023, intrările au fost de 1,63 miliarde de dolari, cu aproape 121 de milioane de dolari mai puțin decât în 2022. Acest lucru este în mare măsură despre transferurile din țările CSI.", scrie Lungu pe una din rețelele de socializare.
Potrivit acestuia, în 2008, Banca Mondială a atras atenția asupra faptului că remitențele migranților reprezintă 36% din PIB-ul țării. În 2023, conform estimărilor aceleiași organizații, vor fi doar 12,7% din PIB. Experții prevăd că ar putea fi și mai puține transferuri în 2024, invocând mai multe motive.
"Printre acestea se numără refuzul majorității băncilor moldovenești de a utiliza sistemele rusești de transfer de bani, în special "Unistream". O altă "decizie înțeleaptă" este impunerea unei taxe pe venit pentru transferurile de bani, afectând și mai mult familiile sărace care trăiesc separat de cei care îi întrețin”, mai menționează Lungu.
Costul transferurilor de bani este semnificativ. De exemplu, o bancă poate percepe până la 12% din sumă, iar serviciile poștale - aproximativ 7%.
El consideră că guvernarea nu doar alungă din țară cetățeni calificați și cu perspective, ci și îi taxează atunci când aceștia încearcă să-și întrețină familiile. În plus, parlamentul examinează o inițiativă legislativă pentru reducerea circulației banilor în numerar de către persoanele fizice.
„Prin urmare, nu este surprinzător că cetățenii noștri nu doar că pleacă să lucreze, dar, dacă au posibilitatea, încep să-și ia cu ei și familiile și activele din țară. Acest lucru înseamnă că cel mai probabil nu au de gând să se mai întoarcă acasă”, astfel își încheie postarea liderul de opoziție.
Fluxul de știri
0