Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Irakul și SUA au stabilit un termen cu privire retragerea trupelor americane de coaliție

© AP Photo / POOL / Hadi MizbanPremierului irakian Mohammed Shiah al-Sudani în timpul negocierilor bilaterale dintre Irak și Statele Unite privind finalizarea misiunii coaliției externe în Irak
Premierului irakian Mohammed Shiah al-Sudani în timpul negocierilor bilaterale dintre Irak și Statele Unite privind finalizarea misiunii coaliției externe în Irak - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2024
Abonare
La Bagdad s-a încheiat prima etapă a negocierilor privind retragerea trupelor americane de coaliție
CHIȘINĂU, 28 ian - Sputnik. Serviciul de presă al premierului irakian Mohammed Shiah al-Sudani a declarat că s-a încheiat prima etapă a negocierelor dintre SUA și Irak cu privire la retragerea de pe teritoriul irakian a trupelor americane de coaliție.

„Prima etapă a negocierilor bilaterale dintre Irak și Statele Unite privind finalizarea misiunii de coaliție externă în Irak a început sub conducerea lui al-Sudani”, transmite serviciul de presă a premierului irakian fiind citat de IRNA.

De asemenea, biroul de presă nu a oferit detalii suplimentare despre negocieri care au avut loc.
Ministerul irakian de Externe a anunțat anterior despre un acord între Bagdad și Washington pentru a elaborarea un program de încheiere șederii militarilor de coaliție străină în Irak.
Într-o declarație a ministerului irkian de Externe se mai anunță că s-a convenit cu Statele Unite să fie întocmit un calendar clar și concis care să determine durata șederii consilierilor străini în Irak, eliminarea treptată a numărului lor și planificarea prezenței lor în Irak, precum și finalizarea misiunii militare a coaliției străine.
Potrivit acestei declarații, negocierile dintre guvernele Irakului și Statelor Unite, care au început în august 2023, s-au încheiat cu succes, astfel s-a stabilit necesitatea creării unui comitet militar superior la nivel de grup de lucru pentru a evalua amenințarea și pericolul din partea ISIS* și a conveni asupra reducerii treptate a forțelor de coaliție străină conduse de SUA în Irak și finalizarea misiunii de combatere a ISIS*.
* - organizație teroristă interzisă în Federația Rusă
Fluxul de știri
0