Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alte măşti, aceeaşi piesă: Trei partide vor paticipa în comun la alegerile prezidențiale

© Photo : Platforma DADinu Plîngău, Alexandru Bujorean și Ștefan Gligor
Dinu Plîngău, Alexandru Bujorean și Ștefan Gligor - Sputnik Moldova, 1920, 28.01.2024
Dinu Plîngău, Alexandru Bujorean și Ștefan Gligor. Foto de arhivă
Abonare
În acest sfârșit de săptămână s-a desfășurat o ședință comună a reprezentanților organelor de conducere din partea a trei partide de opoziție care și-au manifestat intenția de a participa într-un bloc electoral la următoarele alegeri prezidențiale
CHIȘINĂU, 28 ian - Sputnik. Reprezentanții Partidului Schimbării, Partidului Dreptate și Adevăr și a Ligii Orașelor și Comunelor s-au reunit în cadrul unei ședințe comune unde au discutat despre formarea unui bloc electoral pentru a participa împreună la alegerile prezidențiale din anul acesta.
Decizia finală în acest sens a fost luată sâmbătă, 27 ianuarie curent, în cadrul ședinței comune a Birourilor politice ale acestor partide.

„Pornind de la dezideratul celor trei partide de a oferi cetățenilor Republicii Moldova o alternativă politică și electorală care să corespundă intereselor și nevoilor reale ale acestora;

Înțelegând importanța și necesitatea coeziunii partidelor democratice și pro-europene;” se menționează în preambulul declarației semnate de aceste partide la finalul reuniunii.

Aceste partide de opoziție sunt de părerea că este inevitabilă o erodare a nivelului de încredere din partea electoratului în actuala guvernare, iar din această cauză se va pune în pericol parcursul european al țării noastre.
„Anticipând o pierdere iminentă de către Partidul Acțiune și Solidaritate a alegerilor viitoare și riscurile iminente pentru parcursul european al Republicii Moldova”, se mai constată în preambulul acelei declarații.
Din aceste motive, cele trei formațiuni proeuropene de opoziție consideră că trebuie să existe o conjugare a eforturilor comune pentru a participa scrutinele electorale viitoare prin întreprinderea următoarelor acțiuni:
1.
Crearea unui Bloc politic în perspectiva alegerilor prezidențiale;
2.
Crearea structurilor comune ale Blocului: Consiliul de Coordonare, care include reprezentanți ai celor trei partide, secretariat comun și staff-uri comune la nivel central și teritorial;
3.
Elaborarea unui demers politic și electoral nou în vederea participării în campaniile electorale din 2024 și 2025;
4.
Elaborarea unui program politic și electoral comun și consultarea acestuia cu societatea;
5.
Lansarea și organizarea unor consultări politice cu reprezentanții altor partide de orientare democratică și pro-europene, comunitatea de experți, reprezentanți ai societății civile în vederea unei colaborări și cooperări politice;
6.
Identificarea unui candidat comun, care va fi susținut la alegerile prezidențiale;
7.
Pregătirea de alegerile parlamentare.
Cât de deciși sunt acești reprezentanți ai formațiunilor de opoziție să nu permită „abaterea de la parcursul european” vom vedea, dar că să sub aceste lozinci patriotarde s-au mai perindat și alte partide în scurta istorie a țării noastre este un fapt induscutabil.
Vorba clasicului este actuală și de această dată: Alte măşti, aceeaşi piesă,/Alte guri, aceeaşi gamă,/Amăgit atât de-adese/Nu spera şi nu ai teamă.
Fluxul de știri
0