Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Deficitul bugetar al țării este în continuă creștere

© Sputnik / Yana Zaharovaleul moldovenesc
leul moldovenesc - Sputnik Moldova, 1920, 27.01.2024
leul moldovenesc. Foto de arhivă
Abonare
Conform informațiilor Ministerul Finanțelor cu privire la executarea bugetului de stat pentru anul 2023 deficitul bugetar s-a dublat față de 2022
CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. Ministerul Finanțelor, pe 26 ianuarie curent, a prezentat informația cu privire la executarea bugetului de stat pentru anul 2023. Chiar dacă, potrivit sursei citate, în 12 luni ale anului 2023, veniturile totale ale bugetului de stat au crescut la peste 64,6 miliarde de lei, această realizare nu poate fi un prilej de bucurie, deoarece, la o analiză mai atentă, putem observa încă un eșecu al actualei guvernări în ce privește administrarea finanțelor publice.
Primul lucru care poate fi observat din analiza informațiilor este că creșterea veniturilor cu 9% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022 este datorată majorării taxelor pentru cetățenii și companiilor care activează în țara noastră. Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă circa 27,5 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – aproximativ 35,2 miliarde de lei.
Un alt lucru care poate atrage atenția este faptul că Republica Moldova a încheiat anul 2023 cu un deficit bugetar de peste 16 miliarde de lei, astfel cheltuielile au constituit 80,7 miliarde de lei. Suma este de două ori mai mare, decât în 2022 – an în care deficitul bugetar a constituit 8,7 miliarde de lei.
Potrivit sursei citate, comparativ cu perioada similară a anului 2022, acestea sunt mai mari cu aproximativ 17,7%.
Fluxul de știri
0