Galerie foto
Vedeți în imagini spectaculoase ce se întâmplă în Moldov și în lume

Concursul de Fotojurnalism ”Stenin” a anunțat componența juriul 2024

© Sputnik / Andrey Stenin / Accesați arhiva multimediaFotografie de Andrei Stenin, copii din Slaviansk evacuați după ce orașul a fost atacat de forțele ucrainene
Fotografie de Andrei Stenin, copii din Slaviansk evacuați după ce orașul a fost atacat de forțele ucrainene - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2024
Abonare
Din juriu fac parte și trei fotoreporteri străini care au câștigat concursului în anii precedenți.
CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. În anul jubiliar, din echipa de jurizare a concursului în memoria lui Andrei Stenin fac parte fotojurnalişti - câștigători ai distincției principale, Grand Prix, în diferiți ani.
Partea internațională a juriului este reprezentată de doi fotografi italieni - Danilo Garcia Di Meo și Gabriele Cecconi, precum și de fotoreporterul din Turcia Shebnem Koskun.
Seria fotografică a lui Di Meo „Letiția. Istoria vieții invizibile” a fost distinsă cu Grand Prix în 2016, istoria lui Cecconi „Mizerabilii și pământul” a câștigat premiul principal în 2019, iar fotografia lui Koshkun „Un nou pericol pentru lumea subacvatică: deșeurile COVID-19” s-a învrednicit de premiul principal al concursului în 2021.
Rusia este reprezentată în componența juriului de Aliona Kocetkova și Alexei Orlov. Seriile lor emoționante și precise din punct de vedere fotografic - „Cum am fost eu bolnavă” și „Zarevo” - au câștigat Marele Premiu în 2018, respectiv 2023.
Aliona Kocetkova: „Pentru mine, participarea la lucrările juriului concursului jubiliar ”Stenin” este de neprețuit. Pe parcursul a 10 ani, concursul a oferit o platformă excelentă pentru exprimare fotografilor din diferite țări. În 2018, am câștigat Marele Premiu al cursului, iar pentru mine acest lucru a însemnat o mare susținere și mi-a deschis multe posibilități noi. Datorită concursului, lucrările mele au dobândit recunoaștere internațională.
© StenincontestAleona Kocetkova
Алена Кочеткова - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2024
Aleona Kocetkova
Îmi place atitudinea plină de solicitudine și grijă față de câștigătorii competiției și istoriile lor, ajutorul organizatorilor în promovarea ulterioară a lucrărilor. Și acum sunt bucuroasă să particip la această competiție într-o altă calitate. Întotdeauna este interesant și însuflețitor să vezi lucrările altor fotografi. Concursul ”Stenin” este acea platformă unde lucrările puternice se pot bucura de o apreciere destoinică și o recunoaștere binemeritată. Eu sper că anul acesta vor fi prezentate multe istorii uimitoare și memorabile, iar concursul va fi un început excelent pentru ele”.
Alexei Orlov: „În primul rând, aș dori să-i felicit pe toți cei implicați cu ocazia jubileului Concursului ”Andrei Stenin”. Astăzi, acesta este cel mai important concurs de fotojurnalism pentru tinerii fotografi, de aceea aș vrea să-i doresc să descopere și în continuare nume noi și să povestească istorii cu adevărat importante despre oameni și destinele lor prin intermediul lucrărilor autorilor. Este imposibil de supraestimat importanța existenței unui astfel de concurs. Sunt sigur că concursul jubiliar, cel de al zecelea, le va dărui spectatorilor multe fotografii uimitoare, cele mai bune lucrări fotografice din întreaga lume.
© StenincontestAleksei Orlov
Алексей Орлов - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2024
Aleksei Orlov
Pentru mine, participarea la lucrările juriului este, în primul rând, o responsabilitate uriașă: este necesar să menții sau chiar să ridici nivelul fotografiei rusești și mondiale, dar, în același timp, să nu ratez autori noi și talentați, care se pot pierde în fluxul imens de fotografii trimise la concurs. Știu din propria experiență ce înseamnă să trimiți lucrările la o competiție atât de mare, când nu știi la ce să te aștepți și nici nu crezi că munca ta poate fi remarcată. Ne așteaptă o activitate intensă, dar sunt sigur că până la urmă totul va fi corect, așa cum trebuie să fie”.
Gabriele Cecconi: „După ce a primit Marele Premiu al concursului, participarea în cadrul juriului acestuia îți oferă o posibilitate excelentă de a le întoarce și fotografilor, și însuși concursului ceea ce mi-a dat mie în 2019. Este grozav să ai șansa de a vedea lucrările concurenților și să-ți exprimi opinia despre ele, să susții cele mai bune lucrări ale tinerilor fotografi din întreaga lume care vor lua parte la concurs.
© StenincontestGabriele Cecconi
Габриэле Чеккони - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2024
Gabriele Cecconi
Eu sper că acest concurs va transmite toată complexitatea și dinamismul lumii moderne, care modelează limbajul fotojurnalismului pentru exprimarea exactă a esenței celor mai semnificative evenimente ale anului în curs”.
Shebnem Koshkun: „Concursul ”Andrei Stenin” este foarte important, mai ales pentru recunoașterea internațională a tinerilor jurnaliști. Pentru mine, care am câștigat această competiție, înseamnă foarte mult să fac parte din echipa de jurizare, deoarece este foarte important să le oferi fotografilor și lucrărilor acestora posibilitatea de a face următorul pas în carieră.
© StenincontestShebnem Koshkun
Шебнем Коскун - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2024
Shebnem Koshkun
Noi încercăm să aducem la cunoștința cât mai multor oameni ceea ce este cel mai important din ceea ce se întâmplă. În calitate de fotojurnalist, eu abordez acest lucru cu o responsabilitate excepțională.
Iar acum sarcina noastră este să acționăm ca intermediar între concurenți și public, să le oferim lucrărilor o cale în viață. Noi vom avea de însoțit călătoria fotografiilor venite din multe părți ale lumii și ne așteaptă un proces cu adevărat captivant”.
Danilo Garcia di Meo: „A face parte din juriul Concursului ”Stenin, o prestigioasă competiție internațională care apreciază pe parcursul a zece ani cele mai bune lucrări ale tinerilor fotojurnalişti din întreaga lume – aceasta este și o onoare, și o oportunitate extraordinară. Acest concurs înseamnă foarte mult pentru mine, care l-am câștigat în diverși ani cu istorii fotografice absolut diferite și care au avut impact social asupra acelor categorii ale societății cărora le-au fost dedicate.
© StenincontestDanilo Garcia di Meo
Данило Гарсиа Ди Мео - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2024
Danilo Garcia di Meo
Eu sunt sigur că atenția față de ceea ce unește particularul și generalul definește cel mai exact esența profundă a acestui concurs. Din partea mea, sunt dispus să-mi depun toate eforturile, personale și profesionale, pentru a selecta acele lucrări care prezintă istoriile cele mai actuale, importante și semnificative din punct de vedere uman. Așa cum a fost cazul meu, eu cred că sprijinul pentru câștigători și lucrările acestora din partea concursului va da un impuls puternic carierei lor profesionale, pentru că noi, fotografi, suntem „ochiul public care privește lumea” și ne aducem de asemenea contribuția pentru ca lumea noastră să devină mai bună”.
Recepționarea lucrărilor pentru concurs a început în mod tradițional pe 22 decembrie – de ziua lui Andrei Stenin, al cărui nume îl poartă. Profesioniștii în domeniul fotografiei cu vârsta cuprinsă între 18 și 33 de ani își pot depune cererile pe site în limbile rusă, engleză și chineză. Recepționarea cererilor va fi deschisă până la data de 15 martie 2024 inclusiv.
Fondul de premii al concursului în 2023 va constitui 125, 100 și 75 de mii de ruble pentru locurile unu, doi și trei la fiecare nominalizare. Câștigătorul premiului principal al Concursului ”Stenin” - Grand Prix - va primi 700 de mii de ruble.
Concursul în memoria lui Andrei Stenin își păstrează de asemenea tradiția turneelor ​​expoziționale ale câștigătorilor săi prin orașe rusești și din străine. Pe parcursul existenței sale, expozițiile câștigătorilor concursului au fost văzute de spectatori din China, Africa de Sud, Mexic, Argentina, Uruguay, Columbia, RD Congo, Turcia, Liban, Germania, Spania, Italia, Grecia, Ungaria, Polonia, Egipt și din alte țări.
Despre concurs
Concursul internațional de fotojurnalism ”Andrei Stenin”, organizat de grupul media ”Rossia Segodnia” sub egida Comisiei Federației Ruse pentru UNESCO, își propune să sprijine tinerii fotografi și să atragă atenția societății asupra scopurilor fotojurnalismului modern. Aceasta este o platformă pentru tineri fotografi – talentați, sensibili și deschiși pentru tot ce este nou, unde ei ne atrag atenția asupra oamenilor și evenimentelor din preajma noastră.
În 2023, pe segmentul rusesc, competiția a fost susținută de: VGTRK (Compania de radio și televiziune de stat integral rusă) (Rusia), platforma online SMOTRIM (Rusia), canalul de televiziune de stat integral rusesc „Rusia-Cultura” (Rusia) , canalul TV „Moscova 24” (Rusia) , Uniunea Jurnaliştilor din Rusia (Rusia), portalul informațional Young JOurnalists (Rusia), portalul Russian Photo (Rusia), portalul Photo-study.ru (Rusia).
Pe segmentul internațional, desfășurarea concursului a fost susținută de Agenția de presă și radio Sputnik (Internațional), canalul TV și portalul RT (Internațional), mediaholdingul Independent Media (Africa de Sud), Agenția de presă ANA (Africa de Sud), Shanghai United Media Group (SUMG) (China), portalul Internet al ziarului China Daily (China), portalul Internet The Paper (China), reţeaua media Al Mayadeen (Liban).
În fotografie: participanți la manifestația de susținere a integrării europene a Ucrainei de pe Strada Hrushevsky din Kiev
 - Sputnik Moldova, 1920, 06.08.2022
Galerie foto
Adevărul războiului prin prisma lui Andrei Stenin - fotografie
Fluxul de știri
0