Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Un miting de amploare s-a desfășurat la Tiraspol împotriva taxelor introduse de Chișinău

© SputnikMiting la Tiraspol împotriva taxelor vamale introduse de Chișinău
Miting la Tiraspol împotriva taxelor vamale introduse de Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2024
Miting la Tiraspol împotriva taxelor vamale introduse de Chișinău. Foto de arhivă
Abonare
Locuitorii din Transnistria au ieșit din nou în stradă unde au protestat împotriva taxelor vamale introduse de Chișinău.
CHIȘINĂU, 24 ian – Sputnik. La Tiraspol a avut loc un miting de amploare în care manifestanții și-au eprimat dezacordul față de taxele vamale introduse de Chișinău pentru antreprenorii de pe malul stâng al Nistrului.
Protestatarii s-au adunat în Piața Suvorov din centrul Tiraspolului. Printre aceștia se numărau studenți, angajați ai întreprinderilor private și de stat. La acțiune au participat și autoritățile din regiune, inclusiv liderul trnsnistrean Vadim Krasnoselski.
Președintele organului legislativ transnistrean, Alexander Korșunov, vorbind la miting, a menționat că de pe urma introducerii noilor taxe, cel mai mult, vor avea de suferit locuitorii simpli ai Transnistriei. La urma urmei, pe umerii lor vor cădea în cele din urmă taxele care vor fi plătite de întreprinderi și antreprenori.
"Moldova spune că întreprinderile transnistrene trebuie să funcționeze în cadrul legal al Republicii Moldova, uitând că toate obligațiile sociale ale Transnistriei sunt achitate din bugetul său. Acestea sunt indemnizații, salarii pentru angajații din sectorul public, tratament în străinătate și multe alte obligații sociale", a declarat reporterilor Korșunov.
Autoritățile de la Tiraspol mai reamintesc că introducerea taxelor este și o încălcare a multor acorduri pe care Chișinăul și Tiraspolul le-au semnat de-a lungul deceniilor.

„Acordurile care au fost semnate din 1997, acestea fiind peste 200 de acte, unele din ele sunt cu privire la activitatea economică liberă a întreprinderilor transnistrene, altele privind libertățile și drepturile cetățenilor din Transnistria sau privind recunoașterea reciprocă a documentelor – toate trebuie să funcționeze!” – a subliniat oficialul.

Protestatarii de la Tiraspol au adoptat o rezoluție. Principala cerință este eliminarea taxelor vamale și ridicarea interdicțiilor la export pentru companiile de pe malul stânga Nistrului .
"Solicităm tuturor participanților la procesul de negociere și organizațiilor internaționale să acorde o atenție deosebită acțiunilor criminale și inumane ale conducerii Republicii Moldova. Cerem să fie întreprinse măsuri pentru a preveni presiunile economice asupra poporului din Transnistria!" - se menționează în rezoluție.
Textul rezoluției va fi transmis nu numai conducerii Republicii Moldova, ci și tuturor participanților la procesul de negociere.
Potrivit informațiilor, la miting au participat aproximativ 50 de mii de oameni. Acestea sunt cele mai masive proteste organizate în Transnistria din 2006.
Fluxul de știri
0