Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Asociația Judecătorilor din RM condamnă atacul repetat al premierului Recean

© Pixabay / jessica45Justiție
Justiție - Sputnik Moldova, 1920, 24.01.2024
Abonare
Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a difuzat un comunicat în care își exprimă îngrijorarea față de declarațiile premierului
CHIȘINĂU, 24 ian - Sputnik. Asociația Judecătorilor din Republica Moldova, astăzi, anunță prin comunictul difuzat că constată cu profundă îngrijorare de recentele atacuri repetate ale prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean, la adresa independenței judiciare.
Reacția asociației vine după ce premierul Recean în timpul ședinței de judecată a întrebuințat un atac verbal când a menționat numele a doi judecători și și a făcut comentarii critice asupra unor decizii judecătorești recente.
„Această abordare reprezintă o recidivă într-un comportament care subminează principiul fundamental al separației puterilor în stat și a independenței judiciare”, se menționează în comunicat.
Reprezentanții judecătorilor susțin că oricare atacuri verbale aduse judecătorilor de către membri ai Executivului sau ai altor autorități, indiferent de motivație, pot avea un efect dăunător asupra încrederii publice în justiție și pot submina imparțialitatea și eficacitatea sistemului judiciar.
„Această recidivă nu poate fi trecută cu vederea. Asociația Judecătorilor din Republica Moldova face un apel către prim-ministrul Dorin Recean să se abțină de la asemenea declarații care pot compromite independența și integritatea sistemului judiciar”, mai este scris în comunicat.
Prin această scrisoare este sesizat Consiliul Superior al Magistraturii să „analizeze cu atenție aceste atacuri la adresa independenței judiciare”.
„Aceste atacuri au avut loc în pofida nemulțumirilor exprimate de asociațiile de judecători, chiar dacă acestea au avut în vedere respectarea principiilor statului de drept și a independenței judiciare. Reiterăm angajamentul nostru ferm în apărarea independenței și integrității profesionale a magistraturii din Republica Moldova”, reamintește asociația în adresarea către CSM.
La fel, comunitatea judecătorilor din Moldova face un apel către ambasadele acreditate și instituțiile internaționale să fie atente la aceste atacuri la adresa independenței judiciare și să sprijine statul de drept în Republica Moldova.
Fluxul de știri
0