Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu poate să-și primească premiul bănesc acordat la Timișoara

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 23.01.2024
Maia Sandu. Foto de arhivă
Abonare
Președinția a obținut un răspuns de la CNA din care se poate concluziona că Maia Sandu nu va încălca legislația moldovenească atunci când își va ridica premiul bănesc acordat la Timișoara
CHIȘINĂU, 23 ian - Sputnik. Președenția a difuzat un comunicat în care se precizează că a fost recepționat de la CNA răspunsul în care trebuia să se pronunțe asupra legalității în ce privește decernarea președintelui RM a premiului din partea primăriei Timișoara din România.
„Centrul Național Anticorupție a precizat că regimul juridic al cadourilor nu este aplicabil în cazul acordării/decernării unor premii, având în vedere că termenul de „premiu” nu se regăsește în lista termenilor care se circumscriu noțiunii de „cadou” potrivit art. 16 aln. (1) din Legea integrității nr. 82/2017. CNA accentuează faptul că Premiul „Timișoara pentru Valori Europene” a fost instituit prin Hotărârea Consiliului local nr. 138/2023, respectiv aprobat prin act normativ al unei autorități publice și publicat transparent pe pagina primăriei”, este menționat în răspunsul CNA.
Șeful de cabinet al Președintei consideră că, după cele întâmplate la Timișoara, discuțiile provocate în societate, unde, inclusiv persoane publice, și-au manifestat indignarea și dezacordul față de gestul manifestat de șefa statului sunt un instrument de propagandă.
„Manipularea termenilor cu scopul de a denigra instituția prezidențială sunt un instrument de propagandă menit să slăbească încrederea în instituții și în societate. Premiile sunt o recunoaștere a meritelor, iar decernarea acestora este o practică firească la nivel internațional. De astfel de premii au beneficiat inclusiv, prim-miniștri și președinți de țară.”, a declarat șeful de cabinet al Președintei, Adrian Băluțel.
În comonicat se mai menționează că șefa statului va decide unde vor fi utilizați banii după ce aceștia vor fi transferați.
Fluxul de știri
0