Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Zelenski a emis un decret privind teritoriile FR populate istoric de ucraineni

© Sputnik / StringerVladimir Zelenskii
Vladimir Zelenskii - Sputnik Moldova, 1920, 22.01.2024
Abonare
Zelenski a semnat decretul „Cu privire la teritoriile din Federația Rusă populate istoric de ucraineni”.
CHIŞINĂU, 22 ian - Sputnik. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a semnat decretul „Cu privire la teritoriile din Federația Rusă populate istoric de ucraineni”, informează ziarul ”Ukrainskaia Pravda”.
„Astăzi am semnat decretul „Cu privire la teritoriile din Federația Rusă populate istoric de ucraineni”, citează publicația afirmațiile lui Zelenski.
Șeful statului susține că documentul „este o reconstituire a adevărului despre trecutul istoric de dragul viitorului ucrainean”.
Decretul a fost publicat pe siteul biroului lui Zelenski. Potrivit documentului, Kievul anunță despre necesitatea de a le asigura ucrainenilor din Rusia „drepturile de a beneficia de educație în limba ucraineană și de utilizare liberă a acesteia, accesul la mass-media în limba ucraineană și dreptul la întrunire pașnică”.
Pentru aceasta, Zelenski a dispus ca guvernul țării să elaboreze împreună cu experții internaționali și să prezinte spre examinare Consiliului Național de Securitate și Apărare un plan de acțiuni privind „păstrarea identității naționale a ucrainenilor din Federația Rusă, inclusiv pe terenurile populate istoric de către aceștia”.
El a inclus aici teritorii din cadrul ținutului Krasnodar, din regiunile Belgorod, Breansk, Voronej, Kursk și Rostov.
Duma de Stat a calificat documentul drept unul lipsit de orice temei istoric, rupt de viață și legat de PR.
Politicienii ucraineni au amenințat în repetate rânduri să acapareze pe cale militară unele regiuni ale Rusiei.De cele mai multe ori, pretențiile teritoriale se refereau la Kuban, Caucaz, regiunea Rostov și regiunile de graniță ale Districtului Federal Central.
Rusia a subliniat de nenumărate ori că astfel de declarații sunt rupte de realitate. După cum a explicat Moscova, oficialii ucraineni încearcă prin astfel de afirmații să distragă atenția populației țării de la problemele interne.
Sediul MAE de la Moscova - Sputnik Moldova, 1920, 21.01.2024
Rusia
MAE rus: atacul Ucrainei asupra Donețkului este un act terorist
Fluxul de știri
0