Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Dezvoltarea rapidă a Asiei frustrează Europa, a spus Orban

© AP Photo / Andreea AlexandruViktor Orban și Maia Sandu
Viktor Orban și Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 22.01.2024
Abonare
Orban: ritmul de dezvoltare din Asia frustrează Europa, nu poate ține pasul cu ei
CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. Europa este frustrată de faptul că Asia se dezvoltă într-un ritm mai rapid, în timp ce în ultima vreme un număr tot mai mare de țări europene susțin mai degrabă cooperarea cu Asia decât dezbinarea, a declarat premierul ungar Viktor Orban.
„Economia mondială trece printr-o restructurare majoră: lumea voastră – Asia – crește inexorabil, Europa nu poate ține pasul cu acest ritm, iar în Europa acest lucru provoacă o anumită frustrare”, a spus Orban, vorbind la forumul de afaceri maghiar-vietnamez. Textul discursului său a fost distribuit de serviciul de presă al guvernului maghiar.
Potrivit premierului ungar, în Europa există două modele de interacțiune cu Estul, unii consideră că „separarea” este necesară, în timp ce alții, dimpotrivă, susțin cooperarea.
„Cred că acum suntem mai mulți dintre noi care înțelegem că deconectarea ne va distruge și mai mult și ne va face mai puțin competitivi. Numărul de țări din Europa care preferă cooperarea și susțin interconectarea este în creștere, iar în dezbaterile noastre din Europa am foarte multă speranță „că Ungaria va avea un impact pozitiv și că putem îndrepta politica economică europeană către posibilitatea de interconectare”, a spus Orbán, îndemnând oamenii de afaceri vietnamezi să investească în Ungaria.
Ministrul maghiar de externe Peter Szijjártó a declarat în repetate rânduri că Budapesta nu sprijină ideea unui nou Război Rece și a unei „cortine de fier” între țările din Est și Vest și consideră că, pentru a evita colapsul economic, Europa ar trebui să dezvolte cooperarea cu Asia în situația geopolitică actuală. Motorul schimbărilor economice majore din lume, potrivit acestuia, sunt țările din Est și este necesar să recunoaștem faptul că economiile din Vest și China se contopesc.
Uleiuri - Sputnik Moldova, 1920, 21.01.2024
Economie
Piața europeană este inundată de ulei de măsline contrafăcut
Fluxul de știri
0