Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Diaspora cere să fie deschise secții de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Accesați arhiva multimediaUrnă de vot
Urnă de vot  - Sputnik Moldova, 1920, 21.01.2024
Urnă de vot . Foto de arhivă
Abonare
Reprezentanții diasporei moldovenești din Rusia au publicat apeluri către autoritățile moldovenești.
CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Diaspora moldovenească din Rusia insistă asupra dreptului de vot al cetățenilor ruși în Republica Moldova.
Moldova găzduiește un număr mare de cetățeni ruși care au drept de vot în alegeri, a remarcat Alexandru Tănase, vicepreședintele organizației obștești pentru dezvoltarea culturii moldovenești Patria din Sankt Petersburg.
„În contextul acestei probleme, nu trebuie să uităm că vectorul integrării europene declarat de regimul de guvernare din Republica Moldova presupune o abordare democratică a proceselor civile și politice, inclusiv a procesului electoral. Din punct de vedere al dreptul internațional, autoritățile moldovenești nu au dreptul să refuze deschiderea secțiilor de votare”, a menționat Tănase.
Potrivit acestuia, dreptul de a alege trebuie garantat tuturor cetăţenilor, indiferent de locul de reşedinţă al acestora.
Președintele organizației obștești regionale „Moștenirea moldovenească” din Sankt Petersburg, Fiodor Ursu, a remarcat că în Republica Moldova locuiește un număr foarte mare de cetățeni ruși care nu vor să le fie încălcate drepturile și doresc ca să fie deschise secții de votare pe teritoriul republicii pentru a participa la alegerile prezidențiale din Federația Rusă.
El a afirmat că cetățenii ruși și deținătorii cu dublă cetățenie au dreptul de a-și exprima votul la alegeri atât de importante, cum ar fi alegerile prezidențiale din Rusia, în țara unde locuiesc . Ursu ​​​​a amintit că în curând și cetățenii moldoveni care locuiesc în Federația Rusă vor trebui să-și aleagă un președinte.
„Sperăm în decizii prompte, constructive, prietenoase și respect reciproc pentru ambele țări”, a spus Ursu.
Fluxul de știri
0