Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE nu a reușit să aprobe bugetul noului fond de ajutor pentru Ucraina

© AP Photo / Virginia MayoФлаги Украины и ЕС в здании Европейского парламента в Боюсселе
Флаги Украины и ЕС в здании Европейского парламента в Боюсселе - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2024
Abonare
Bloomberg: UE nu poate ajunge la un acord asupra bugetului pentru crearea unui nou fond pentru Ucraina
CHIȘINĂU, 19 ian – Sputnik. Țările UE nu au reușit să ajungă la un acord în privința bugetului anual al noului fond de ajutor militar pentru Ucraina, care ar trebui să constituie aproximativ cinci miliarde de euro, transmite Bloomberg, cu referire la surse care cunosc situația.
„Au loc discuții cu privire la planurile de creare a unui nou fond de ajutor militar pentru Ucraina <...> Serviciul European de Acțiune Externă a propus stabilirea unui buget anual al fondului de aproximativ cinci miliarde de euro, dar acest lucru nu a întrunit sprijinul unanim al statelor membre”, est menționat în articol.
Noul fond este văzut ca o variantă îmbunătățită a mecanismului actual de finanțare a Ucrainei în cadrul Fondului European pentru Pace (EPF). Alocările prin EPF au fost majorate de mai multe ori, dar fiecare astfel de decizie necesită susținerea unanimă a tuturor membrilor UE, iar Ungaria se pronunță împotrivă în ultima perioadă.
Fondul European extrabugetar pentru Pace a fost creat de UE în martie 2021 pentru a spori capacitatea de prevenire a conflictelor și a consolida securitatea internațională. Fondul a fost prevăzut la aproximativ 5,7 miliarde EUR în perioada 2021-2027. Dar cea mai mare parte a mijloacelor a fost deja rezervată pentru compensarea parțială a cheltuielilor țărilor UE pentru sprijinul militar al Ucrainei.
Ungaria blochează în prezent multe decizii ale UE cu privire la Ucraina, inclusiv cu privire la cea de-a opta tranșă de ajutor militar în valoare de 500 de milioane de euro, cinci miliarde de euro din EPF, pachetul de 20 de miliarde ajutor militar pentru patru ani și 50 de miliarde de asistență macrofinanciară.
Totodată, șeful Consiliului European, Charles Michel, a declarat că liderii UE vor putea aproba în unanimitate asistența financiară pentru Ucraina la începutul anului. Summitul extraordinar al UE a fost programat pentru 1 februarie.
Fluxul de știri
0