Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

MAI îndeamnă moldovenii să fie prudenți în preajma bazinelor acvatice

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaPescar pe gheață
Pescar pe gheață - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2024
Abonare
Gheața fragilă de pe suprafața bazinelor acvatice, subliniază MAI, prezintă pericol pentru viață, în special când temperaturile aerului oscilează între minus și plus
CHIȘINĂU, 19 ian – Sputnik. Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova le amintește cetățenilor despre riscurile de prăbușire a gheții subțiri din bazinele acvatice în perioada rece a anului.
Gheața fragilă de pe suprafața bazinelor acvatice, subliniază MAI, prezintă pericol pentru viață, în special când temperaturile aerului oscilează între minus și plus. De aceea oamenii sunt îndemnați să evite aflarea pe gheața iazurilor și râurilor, dacă stratul nu depășește 7-10 centimetri.
„Amatorii de pescuit sunt rugați să fie foarte prudenți și să respecte regulile de comportament pe gheață, iar în timpul deplasării și pescuitului în grup să păstreze distanța de cel puțin 3-5 metri unul de la altul. Totodată, pescarii sunt îndemnați să fie echipați cu mijloace de salvare, să aibă la dispoziție o funie de 12-15 metri, o bârnă lungă și o scândură lată”, se mai spune în comunicatul MAI.
În vederea evitării prăbușirii sub stratul de gheață este necesar ca pescarii să părăsească locul ales, dacă apa începe să curgă din gaura perforată și dacă sub gheață există crengi, plante înghețate, precum și sunt vizibile bule de aer.
Cei care aleg pescuitul la copcă trebuie neapărat să fie echipați cu veste de salvare, dar și să țină la îndemână un obiect ascuțit, cum ar fi un cuțit, cârlig sau cuie pentru agățarea de gheață în caz de prăbușire.
O atenție deosebită trebuie acordată copiilor, care sunt cei mai expuși riscului de prăbușire sub gheață, în această perioadă. În acest sens, maturii sunt îndemnați să interzică copiilor aflarea și jocul pe gheața bazinelor acvatice, dar și patinajul sau plimbările cu sania.
Totodată, în vederea evitării cazurilor tragice, nu se permite aflarea pe mal, unde sub zăpadă pot exista fisuri, găuri sau aer acumulat sub stratul format, fiind pericol de prăbușire.

În cazul în care observați persoane căzute sub gheață apelați în mod de urgență Serviciul 112!

Conform datelor statistice, pe parcursul anului 2023 în Republica Moldova au fost înregistrate 60 cazuri de înec, soldate cu 11 decese în perioada rece a anului.
Medici, sănătate publică - Sputnik Moldova, 1920, 17.01.2024
Republica Moldova
În Moldova va funcționa un sistem de alertă precoce privind amenințările pentru sănătate
Fluxul de știri
0