Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Dughin: lumea a ajuns în pragul unui război global

© Sputnik / Кристина Кормилицына / Accesați arhiva multimediaAleksandr Dughin
Aleksandr Dughin - Sputnik Moldova, 1920, 17.01.2024
Abonare
Filosoful rus Aleksandr Dughin consideră ă lumea a ajuns în pragul unui război global
Într-un editorial publicat pe site-ul RIA Novosti Dughin analizează realitățile lumii la începutul noului an 2024. Problema principală în 2024, potrivit lui, va fi aceeași problemă fundamentală ca și înainte: confruntarea dintre două valuri - valul în scădere al unei ordini mondiale unipolare cu hegemonia Statelor Unite și a țărilor Occidentului colectiv și valul în creștere al unei lumi multipolare, întruchipată de BRICS-10.
Problema, subliniază el, nu a apărut acum, dar întrucât Occidentul, după ce a putut domina planeta pentru o perioadă scurtă (după prăbușirea URSS) nu a putut să-și pună în practică liderismul, drept urmare au apărut noi poli de suveranitate – Rusia și China. Alții, deocamdată mai puțin vizibili, își fac și ei apariția - India, civilizația islamică, Africa și America Latină. Există doar șapte centre de putere, inclusiv Occidentul. Șase dintre ei s-au unit pentru a forma BRICS, începând să construiască o ordine multipolară.
Occidentul continuă să se agațe de hegemonia sa și îi atacă pe cei mai periculoși oponenți ai dominației sale - Rusia, China și lumea islamică. Acest lucru nu a început astăzi, ci deja la începutul anilor 2000. Dar harta politică a lumii și-a căpătat în sfârșit contrastul actual în ultimii ani - și mai ales după începerea Districtului Militar de Nord-Est din Ucraina.
Operația specială a devenit primul război fierbinte al unei lumi multipolare împotriva unei lumi unipolare.
Înainte de aceasta – mai ales în timpul primului mandat al președintelui Trump și din cauza ascensiunii populismului în Europa – părea că ar putea fi evitată o confruntare directă, că Occidentul va accepta pașnic multipolaritatea, încercând să-și câștige locul cuvenit în ordinea mondială post-globalistă. . Este exact ceea ce a avut în vedere Trump când a cerut drenarea mlaștinilor globaliste din Statele Unite.
La sfârșitul anului 2023, însă, un al doilea front s-a deschis în războiul lumilor unipolare și multipolare. De data aceasta, avangarda Occidentului din Orientul Mijlociu - statul Israel, ca răspuns la invazia Hamas, a început un genocid sistematic al populației din Gaza, fără să țină cont de nimic. Statele Unite și Occidentul colectiv au susținut pe deplin acțiunile Tel Avivului, trasând astfel o nouă linie de falie - Occidentul împotriva civilizației islamice.
În plus, în Africa de Vest, o altă rampă de lansare a luptei anticoloniale împotriva unipolarității și pentru multipolaritate, a apărut o alianță a celor mai decisive țări - Mali, Burkina Faso, Republica Centrafricană, Gabon și Niger, unde o serie de anti -au avut loc lovituri de stat globaliste. Așa că și aici a apărut un nou front.
Și, în cele din urmă, Venezuela, al cărei conducător legitim Nicolas Maduro Statele Unite au încercat să-l înlocuiască cu marioneta Guaido, care s-a încheiat cu un fiasco complet, a intrat într-un conflict teritorial asupra zonelor disputate din Guyana-Essequibo cu marioneta pro-atlantică Guyana Britanică. Iar președintele argentinian Javier Miley, deși a refuzat să se integreze în BRICS, a cerut Angliei să reconsidere problema Malvinelor. Astfel, în America Latină a apărut un alt front de luptă.
De asemenea, ar trebui să ne așteptăm la o agravare a conflictului din jurul Taiwanului, unde Statele Unite l-au împins pe candidatul anti-chinez Lai Qingde în alegeri, la o escaladare în continuare în Orientul Mijlociu, la continuarea revoluțiilor anticoloniale în Africa și la escaladarea contradicțiile din America Latină într-o fază fierbinte. În Occident, criza crește într-un ritm accelerat. În SUA au loc alegeri anul acesta în care globaliştii se vor confrunta cu un val puternic de republicani. Uniunea Europeană este în declin, iar un val anti-elite, anti-liberal de populiști se ridică din nou - la stânga și la dreapta. Există oameni de stânga, precum Sarah Wagenknecht și noul ei partid. „Sarah roșie” devine un simbol al stângii iliberale a Europei.
Există Occidentul globalist, care încearcă să se prefacă drept întregul „Vest”, și există anti-globaliști de dreapta și de stânga, precum și un strat uriaș de oameni obișnuiți occidentali care alcătuiesc „tăcutul”. majoritate." Acesta este cel mai important lucru: omul european de pe stradă nu înțelege nimic despre politică. Europenii și americanii obișnuiți pur și simplu nu pot ține pasul cu cerințele de a schimba sexul, de a-și castra cu forța copiii mici, de a se căsători cu capre, de a aduce și de a hrăni și mai mulți migranți, de a mânca gândaci, de a citi rugăciunile Gretei Thunberg noaptea și de a-i blestema pe ruși. Omul occidental de pe stradă, micul burghez, este principalul suport al lumii multipolare. El este nucleul Occidentului real, nu parodia sinistră în care elitele liberale globaliste l-au transformat.
Dragonul globalismului este rănit de moarte. Dar știm cât de periculoasă este agonia unui dragon rănit. Elita globală occidentală este nebună. Există multe motive să credem că 2024 va fi ceva înfricoșător. Suntem la îndemâna unui război mondial global. Pe toate fronturile. Dacă nu poate fi evitat, atunci nu mai rămâne nimic de făcut decât să-l câștigi. Trebuie să punem capăt dragonului pentru a elibera umanitatea și Occidentul însuși, care este prima sa victimă, de vrăjile sale răutăcioase.
Золотые слитки - Sputnik Moldova, 1920, 16.01.2024
Rusia
Rezervele de aur ale Rusiei au stabilit un nou record
Fluxul de știri
0