Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Canalul Panama se usucă

© Sputnik / Mihai CarausSecetă
Secetă - Sputnik Moldova, 1920, 17.01.2024
Abonare
Canalul Panama se usucă din cauza secetei
CHIȘINĂU, 17 ian – Sputnik. Canalul Panama, care transportă anual aproximativ 270 de miliarde de dolari în mărfuri și reprezintă 40% din tot traficul de containere din Statele Unite doar de-a lungul acestei rute comerciale, se confruntă cu o secetă paralizantă, care i-a redus semnificativ nivelul apei, determinând autoritatea canalului să limiteze numărul de nave care pot trece prin fiecare zi la 30-32 de rute pe zi, comparativ cu cele obișnuite 34 - 36 de rute.
Potrivit experților occidentali, scăderea debitului prin canal face ca transportul de mărfuri în containere să fie mai scump pentru expeditori și va afecta multe sectoare cheie ale economiei SUA - de la agricultură la energie și comerț cu amănuntul.
În special, costurile logistice au fost un factor major al inflației din SUA în ultimii ani și chiar au fost semnalate de președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, drept o presiune inflaționistă pe care băncile centrale nu o pot controla.
De asemenea, potrivit lui Stephen Lamar, președinte și CEO al Asociației Americane de Îmbrăcăminte și încălțăminte, taxele suplimentare pe Canalul Panama și restricțiile asupra navelor, în special, vor duce la prețuri mai mari la îmbrăcăminte și încălțăminte pentru consumatorii americani.
Recoltarea grâului, cereale - Sputnik Moldova, 1920, 13.01.2024
Internațional
IGC: Producția mondială de grâu este în scădere
Fluxul de știri
0