Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Un leu puternic este benefic pentru consumatori, dar este o catastrofă pentru producători

© Sputnik / OsmatescoВячеслав Ионицэ
Вячеслав Ионицэ - Sputnik Moldova, 1920, 16.01.2024
Abonare
Economistul Veceslav Ioniță susține că leul moldovenesc în prima săptămână a anului 2024 este cu (+6,1%) mai puternic față de perechea valutară EURO&USD comparativ cu prima săptămână din 2023.
CHIȘINĂU, 16 ian - Sputnik. Expertul economic Veaceslav Ioniță explică care sunt cauzele și efectele întăririi leului moldovenesc în prima săptămână a anului 2024.
Potrivit lui, Leul este cu 6,1% mai puternic față de perechea valutară EURO&USD comparativ cu prima săptămână din 2023.
”Factorul de bază, care a determinat aprecierea leului în 2023 a fost intrările masive de valută generate de refugiații Ucraineni și celor veniți pe scurtă durată din Ucraina. Acest flux de valută a creat presiuni pe piața valutară, cea ce a dus la aprecierea leului moldovenesc.”, scrie economistul.
Însă din cauza acestor perturbații pe piața valutară sunt provocate consecințe care sunt în dezavantajul producătorilor autohtoni.
„Un leu puternic este benefic pentru consumatori, deoarece contribuie la diminuarea inflației, dar este o adevărată catastrofă pentru producătorii locali. Astfel doar agriculturii au suportat sute de milioane de lei pierderi, doar din cauza unui leu puternic”, mai menționează Ioniță.
Fluxul de știri
0