Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Economiștii atestă o scădere bruscă a investițiilor străine directe în Moldova

© Sputnik / Mihai Carausвалюта
валюта - Sputnik Moldova, 1920, 15.01.2024
Abonare
Ministerului Dezvoltării Economiei și Digitalizării atestă o scădere majoră a investițiilor străine directe în economia moldovenească.
CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Potrivit economiștilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Economiei și Digitalizării anul trecut s-a înregistrat o scădere majoră a investițiilor străine în economia moldovenească. Conform analizei elaborată de specialiștii din cadrul ministerului de resort, în perioada ianuarie - septembrie a anului trecut au fost înregistrate investiții străine directe de 301,2 milioane de dolari, fiind mai puțin cu aproape 40% față de ianuarie-septembrie 2022.
„Investițiile străine directe (ISD) au înregistrat intrări nete de capital în valoare de 301,2 mil. dolari (cu 37,3% mai puțin față de ianuarie-septembrie 2022), ca urmare a creșterii nete de pasive (capitalul nerezidenților investit în Moldova) cu 305,4 mil. dolari”, se menționează în analiza elaborată.
Totodată, capitalul rezidenților din țara noastră care a fost investit în alte țări străine a cresut 4,2 milioane de dolari.
În distribuția geografică a capitalului acumulat, investitorilor din ţările UE le-au revenit ponderea majoră – 85,6%, din alte ţări – 13,8%, din CSI – 0,6%.
Principalii investitori străini în Moldova sunt originari din Cipru, Olanda, România, Franța, Bulgaria, Austria, Marea Britanie etc. Principalele activități economice care au beneficiat de ISD sunt activitățile financiare și de asigurări (34,2% din stocul total al investițiilor directe sub formă de capital propriu), comerțul (26%) și industria prelucrătoare (18,6%).
Fluxul de știri
0