Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Moldovagaz: Ucraina nu poate limita aprovizionarea cu gaze către Moldova

© Sputnik / OsmatescoȘeful Moldovagaz, Vadim Ceban
Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2024
Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban. Foto de arhivă
Abonare
Şeful Moldovagaz a răspuns informaţiilor care se vehiculează în societate despre presupusa imposibilitate a tranzitului de gaze pentru Moldova prin Ucraina.
CHIȘINĂU, 12 ianuarie – Sputnik. Partea moldovenească și-a rezervat deja capacități de transport anuale și trimestriale ale companiei ucrainene GTS Operator pentru 2024 pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale consumatorilor frontalieri ai Moldovagaz SA. Acest lucru a fost anunțat de șeful întreprinderii Vadim Cheban.
Declarația a venit după ce presa a informat că Moldovagaz nu poate rezerva capacitate suplimentară de transport în Ucraina, ceea ce va opri tranzitul gazelor furnizate de Gazprom pe teritoriul său în 2025.
„SA Moldovagaz nu a făcut nicio încercare de a rezerva capacități de transport suplimentare pe teritoriul Ucrainei, cu excepția procedurii standard de rezervare a capacităților pentru transportul gazelor către consumatorii noștri de frontieră”, a subliniat Ceban.
El a reamintit, de asemenea, că țările membre ale Comunității Europene a Energiei (CEE) „nu pot limita tranzitul de gaze naturale pentru a furniza companiilor rezidente în alte țări părți la acordul de instituire a Comunității Energiei”.
Moldova a aderat la CEE ca membru cu drepturi depline în 2010, Ucraina în 2011.
Fluxul de știri
0