Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Kremlinul a avertizat SUA privind consecințele confiscării activelor rusești

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Accesați arhiva multimediaDmitri Peskov
Dmitri Peskov - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2024
Dmitri Peskov. Foto de arhivă
Abonare
Peskov: SUA se vor confrunta cu urmări dacă activele rusești vor fi confiscate.
CHIȘINĂU, 11 ian – Sputnik. SUA trebuie să se aștepte la urmări în cazul confiscării activelor rusești, a declarat pentru RIA Novosti purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov.
"Este vorba despre o declarație absolut provocatoare care anunță posibilitatea unor acțiuni ilegale în privința proprietății noastre, în privința activelor noastre. Acest lucru nu poate să nu aibă consecințe profunde. Noi am vorbit despre asta", a subliniat reprezentantul Kremlinului.
Astfel a comentat el materialul agenției Bloomberg, care a comunicat, cu referire la o notă a Consiliului de Securitate Națională către Comisia pentru Relații Externe a Senatului, că Casa Albă susține proiectul de lege care vizează confiscarea bunurilor înghețate ale Moscovei.
După cum a menționat Peskov, presupusa susținere de către Casa Albă a deciziei cu privire la confiscarea activele rusești este un pas către subminarea autorității financiare a SUA și a încrederii investitorilor internaționali în aceasta.
Purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei a adăugat că Statele Unite nu au anunțat Moscova despre sprijinul administrației americane pentru o astfel de decizie, canale de comunicare cu Washingtonul aproape că nu există.
"În linii generale, ele (SUA – n. red.) încearcă să facă presiuni asupra europenilor. Aici este o situație de-a dreptul paradoxală, pentru că „corpul” principal al activelor noastre se află anume în Europa, și nu în America. Și, ca întotdeauna, americanii vor să-i determine în principal pe europeni la acțiuni ilegale, iar drept urmare, în viitor - pierderi inevitabile, amenzi, consecințe juridice cu care se vor confrunta inevitabil europenii dacă vor urma exemplul americanilor", a precizat Peskov.
După cum a declarat marți secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, Washingtonul nu a luat încă o decizie privind confiscarea activelor rusești pentru a le transmite Ucrainei, dar participă la examinarea unor posibile opțiuni în cadrul G7.
După începerea operațiunii speciale în Ucraina, UE și țările G7 au înghețat aproape jumătate din rezervele valutare ale Rusiei în valoare de aproximativ 300 de miliarde de euro. Aproximativ 200 de miliarde de euro se află în Uniunea Europeană, în principal în conturile în clearingul belgian Euroclear - unul dintre cele mai mari sisteme de decontare și compensare din lume. La sfârșitul lunii octombrie, acesta a raportat că în nouă luni ale anului 2023 a câștigat aproximativ trei miliarde de euro ca dobânzi la investițiile în activele rusești aflate sub sancțiuni.
Ministerul de Externe al Federației Ruse a calificat înghețarea activelor rusești în Europa drept furt, menționând că UE vizează nu numai mijloacele unor persoane private, ci și activele statului.
Fluxul de știri
0