Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

IGSU: atenție, risc de intoxicații și incendii în urma exploatării surselor de încălzit

© Sputnik / OsmatescoFoc cu lemne în sobă
Foc cu lemne în sobă - Sputnik Moldova, 1920, 09.01.2024
Abonare
IGSU le amintește oamenilor despre riscul intoxicațiilor și izbucnirii incendiilor în urma exploatării surselor de încălzit
CHIȘINĂU, 9 ian – Sputnik. În legătură cu răcirea puternică a vremii asupra căreia atrage atenția Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în legătură cu pătrunderea unei mase de aer polar pe teritoriul țării (pe 10 ianuarie 2024 temperatura aerului pe parcursul nopții se va situa între -10...-15°C), Inspectoratul General pentru Situații de Urgență revine cu un avertisment privind riscul intoxicațiilor și izbucnirii incendiilor în urma exploatării surselor de încălzit locuințele.
Salvatorii îndeamnă cetățenii să verifice starea sobelor înainte de utilizare, dar și funcționalitatea aparatelor electrice și altor instalații de încălzire.
Pentru prevenirea intoxicațiilor cu monoxid de carbon, cetățenii sunt rugați să aerisească periodic încăperile unde are loc arderea, să îndepărteze lucrurile combustibile și ușor inflamabile din preajma sobelor și să nu obtureze canalele de ventilare.
Mai mult, în vederea prevenirii unor incendii în sectorul locativ, pompierii îndeamnă populația să nu aprindă focul cu lichide ușor inflamabile, cum ar fi benzina, motorina și gazul lampant, dar și să evite suprasolicitarea sobelor.
De asemenea, specialiștii vin cu recomandări pentru cei care utilizează aparate electrice în vederea încălzirii locuințelor, astfel oamenii sunt îndemnați să evite conectarea la energie electrică a aparatelor defecte sau a instalațiilor improvizate. Totodată, cetățenii sunt rugați să nu suprasolicite rețelele electrice și să nu includă într-o priză mai mulți consumatori.
În vederea prevenirii situațiilor de risc, salvatorii îndeamnă maturii să nu le permită celor mici să aprindă focul și să nu-i lase de unii singuri în casă în timp ce sobele și alte surse de încălzit sunt puse în funcțiune. Mai mult, pe timp de noapte, dar și la plecarea din locuință, specialiștii recomandă ca focul din sobă să fie stins, iar aparatele electrice să fie decuplate.
IGSU mai menționează că odată cu începerea sezonului rece, angajații instituției desfășoară în toate raionale țării activități de profilaxie în scopul minimalizarea cazurilor de intoxicații și incendii în sectorul locativ.
Poliția de Frontieră ajută oamenii să iasă din troiene - Sputnik Moldova, 1920, 09.01.2024
Societate
Mai multe autoturisme au fost scoase din nămeți de polițiștii de Frontieră
Fluxul de știri
0