Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ministerul Sănătăţii urmează să majoreze preţurile la serviciile medicale

© Sputnik / Rodion ProcaAla Nemerenco
Ala Nemerenco - Sputnik Moldova, 1920, 08.01.2024
Ala Nemerenco. Foto de arhivă
Abonare
Ministerul Sănătății susține că prețurile la serviciile medicale nu au crescut din 2011.
CHIȘINĂU, 8 ianuarie – Sputnik. Ministerul Sănătăţii intenţionează să majoreze preţurile la serviciile medicale din instituţiile publice medicale. Proiectul de lege elaborat de minister presupune creșterea costului a circa 4.600 de servicii medicale.
Potrivit portalului agora.md, după creșterea prețului, o consultație la stomatolog va costa de la 368 la 383 de lei, o programare la medic de familie sau specialist va costa 200–276 de lei. Radiografie toracică în funcție de specific – de la 65 la 502 lei.
După cum a declarat ministrul Sănătății Ala Nemerenco, această măsură se datorează creșterii prețurilor la medicamente și teste de diagnosticare, precum și costului de întreținere a echipamentelor moderne cu care sunt echipate spitalele. Potrivit acesteia, unele tarife nu s-au schimbat din 2011.

„Toată lumea știe ce este o amigdalectomie (îndepărtarea amigdalelor). Astazi această operație costă 70 de lei. În noua variantă, prețul va fi de 1124 de lei. Operația include anestezie, instrumentar, consumabile, medicamente, și munca personalului medical. . Examinarea unui specimen de biopsie pentru trichineloză cu ajutorul trichineloscopiei costă 8 lei. Noul preț va fi de 116 lei. Creșterea este de 1350%”, a spus ministrul, fiind citată de Radio Moldova.

Ea a menționat că „tarifele se aplică celor care nu au achiziționat asigurări de sănătate, dar sunt folosite și pentru a calcula costurile unităților medicale, care sunt apoi acoperite de compania de asigurări”.
Proiectul de lege a trecut de stadiul dezbaterii publice și se află în prezent în stadiul de aprobare și va fi inclus pe ordinea de zi a uneia dintre următoarele ședințe de guvern. Costul implementării proiectului în 2024 va fi de circa 550 mii lei.
Fluxul de știri
0