Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Exerciții militare ale SUA în Balcani împotriva Republicii Srpska

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaAvioane F-16
Avioane F-16 - Sputnik Moldova, 1920, 08.01.2024
Avioane F-16. Foto de arhivă
Abonare
Două avioane de luptă F-16 ale armatei americane vor survola luni Bosnia-Herţegovina, acţiune menită să sublinieze sprijinul SUA faţă de integritatea teritorială a acestei ţări în faţa "activităţii secesioniste" a sârbilor bosniaci.
CHIȘINĂU, 8 ian - Sputnik. Două avioane de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene ale SUA, în după-amiaza zilei de 8 ianuarie, au desfășurat antrenament bilateral aer-sol cu controlori comune de atac terminal (JTAC) din cadrul Forțelor Speciale ale Armatei Statelor Unite (SOF) și al Forțelor Armate ale Bosniei și Herțegovinei (AFBiH) în Tuzla, regiunea Brcko.
Ambasada SUA la Sarajevo a anunțat astăzi, în cadrul unui exercițiu comun americano-bosniac, pentru a-i "avertiza pe sârbi" și pentru a sublinia sprijinul lor pentru suveranitatea bosniacă - pe fondul intensificării sentimentelor separatiste ale sârbilor din această țară.

Această instruire bilaterală este un exemplu de cooperare militară avansată între militari care contribuie la pacea și securitatea în Balcanii de Vest, precum și demonstrează angajamentul Statelor Unite de a asigura integritatea teritorială a Bosniei și Herțegovinei în fața activităților anti-Dayton și secesioniste. Statele Unite au subliniat faptul că Constituția BiH nu prevede niciun drept de secesiune și vor acționa dacă cineva va încerca să schimbe acest element de bază al Dayton, se spune în comunicatul ambasadei, anunță ambasada SUA.

Amintim că, sârbii bosniaci încep luni seara, sărbătorirea zilei statalităţii lor, iar o paradă a poliţiei şi forţelor speciale sârbo-bosniace fiind programată pentru marţi.
Fluxul de știri
0