Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Viktor Orban ar putea conduce temporar Consiliul European

© AFP 2024 / FRANCOIS WALSCHAERTSViktor Orban și Ursula von der Leyen
Viktor Orban și Ursula von der Leyen - Sputnik Moldova, 1920, 07.01.2024
Abonare
Publicația Politico scrie că actualul șef, Charles Michel, plănuiește să candideze pentru Parlamentul European.
CHIȘINĂU, 7 ian – Sputnik. Președintele Consiliului European, Charles Michel, va candida la alegerile parlamentare europene din iunie, a declarat el pentru trei instituții de presă belgiene. Un purtător de cuvânt al lui Michel a confirmat anunțul către POLITICO.
Michel plănuiește să-și ocupe locul în Parlamentul European la jumătatea lunii iulie, dacă va fi ales, ceea ce înseamnă că liderii UE vor trebui să convină rapid asupra unui succesor pentru postul său vacant în Consiliu. Dacă nu o vor face, premierul ungar Viktor Orbán, a cărui țară va prelua președinția rotativă a Consiliului UE în iulie, ar conduce întâlnirile șefilor de stat din UE - un rol de intermediar asumat în mod normal de președintele Consiliului European.
Un asemenea scenariu, cu un Orbán necontrolat care va conduce Consiliul European pentru cele șase luni imediat după alegerile europene din 2024, pentru ceilalți 26 de lideri ai țărilor UE este inacceptabil și vor încerca cu disperare să-l evite cu orice preț, având în vedere escaladarea tensiunilor dintre ei și Orbán, de exemplu din cauza sprijinul acordat Ucrainei de către UE.
Fluxul de știri
0