Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Despre condițiile aderării Moldovei la Uniunea Europeană: nu vor fi concesii - Mazeiks

© Sputnik / Rodion Procaşeful Delegaţiei UE, Janis Mazeiks
şeful Delegaţiei UE, Janis Mazeiks - Sputnik Moldova, 1920, 07.01.2024
şeful Delegaţiei UE, Janis Mazeiks. Foto de arhivă
Abonare
Şeful Delegaţiei UE în Moldova a vorbit despre continuarea procesului de negocieri dintre Moldova şi UE.
CHIȘINĂU, 7 ianuarie – Sputnik. Verificarea îndeplinirii de către Republica Moldova a condiţiilor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană se poate realiza într-o manieră accelerată, dar Bruxellesul nu intenţionează să renunţe la niciun criteriu pe care trebuie să-l îndeplinească un candidat, a spus şeful Delegaţiei UE, Janis Mazeiks.
"Dacă vorbim de integrare accelerată în UE, se presupune că unele criterii „mai puțin importante” sunt eliminate, o astfel de opțiune accelerată nu poate exista. Deoarece țara se pregătește pentru toate obligațiile și drepturile statelor membre UE. Nu va exista concesii”, a spus diplomatul la postul TV8.
În opinia sa, ceea ce au realizat Ucraina și Moldova în doi ani poate fi numit deja progres accelerat.

„Obținerea statutului de candidat și începerea negocierilor au avut loc în timp record”, a menționat Mazeiks.

În opinia sa, un obstacol în calea Moldovei către UE ar putea fi o schimbare în cursul conducerii Moldovei.

„Va continua direcția pe care a luat-o acum acest guvern și după alegerile parlamentare din 2025? Am văzut că Moldova merge pe calea integrării europene într-un ritm record, au fost investite resurse umane și financiare colosale pentru a face acest lucru cât mai repede posibil. .. „Dacă acest lucru continuă, desigur, va crește șansele ca și negocierile să se miște rapid”, a spus Mazeiks.

El a cerut autorităților moldovenești să adopte o abordare mai cuprinzătoare în implementarea cerințelor pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„Adică nu doar să vedem cum să adoptăm rapid ceva, ci și să monitorizăm modul în care instituțiile moldovenești îl vor implementa”, a menționat diplomatul european.

Fluxul de știri
0