Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova a decis să-și achite datoria față de Adunarea Interparlamentară a CSI

© Photo : CIS Executive CommitteeФлаги стран СНГ
Флаги стран СНГ - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2024
Abonare
Procesul de ieșire a Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI) ar urma să fie finalizat la începutul lunii februarie curent.
CHIȘINĂU, 5 ian - Sputnik. Procesul de ieșire a Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI) ar urma să fie finalizat pe 8 februarie 2024.
Acest lucru este prevăzut de un proiect unei Hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Finanțelor, privind plata din bugetul de stat pentru 2024 a cotizațiilor de membru și a datoriilor față de organizațiile internaționale din care face parte. Suma totală a cotizațiilor și dartoriilor care va fi achitată în acest an care s epropune spre aprobare este de 56,5 milione de lei.
Din suma respectivă, 9,5 milioane lei vor fi alocați pentru achitarea cotei de membru la Consiliul Europei, în timp ce pentru Organizația Națiunilor Unite au fost prevăzuți puțin peste 4,5 milioane lei.
„Astfel, proiectul prevede repartizarea mijloacelor financiare pentru: 1) achitarea cotizațiilor de membru față de organizațiile internaționale – în sumă de 50.040,6 mii lei (cca 88,6%); și 2) achitarea datoriilor față de Adunarea Interparlamentară al CSI (AIP CSI) – în sumă de 6.459,4 mii lei (cca 11,4%). Evidențiem că achitarea datoriei față de AIP CSI este condiționată de termenul limită (la data 08.02.2024) la finalizarea procesului de denunțare a calității de membru a RM”, se precizează în nota informativă elaborată de Ministerul Finanțelor.
În context, reamintim că, la sfârșitul anului trecut, Guvernul a votat un proiect conform căruia țara noastră nu va mai plăti cotizațiile de membru în CSI, ținându-se cont de denunțarea acordurilor și de sancțiunile financiare împotriva Rusiei.
Fluxul de știri
0