Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Geniștii Armatei Naționale au prezentat bilanțul activităților pentru anul trecut

© Photo : Ministerul Apărării al RMGeniști moldoveni
Geniști moldoveni - Sputnik Moldova, 1920, 04.01.2024
Abonare
Potrivit șefului Serviciu geniu, Igor Livițchi, anul trecut, geniștii militari au intervenit în toate raioanele țării, cel mai des fiind solicitați în Anenii Noi, Hâncești, Ștefan Vodă, Ungheni și Orhei.
CHIȘINĂU, 4 ian - Sputnik. Pe parcursul anului 2023, geniștii Armatei Naționale au executat 163 de misiuni de deminare, în urma cărora au fost depistate și neutralizate 991 de obiecte explozive și 13 031 de cartușe.
Echipa de geniști din cadrul Brigăzii de Infanterie Motorizată ,,Moldova’’ a executat 27 misiuni de deminare, descoperind și neutralizând în total 58 de obiecte explozive și 378 de cartușe în raioanele Briceni, Edineț, Ocnița, Telenești, Glodeni, Florești, Șoldănești, Drochia și Fălești. Cea mai periculoasă misiune a fost executată în localitatea Balatina, raionul Glodeni, unde a fost găsit un proiectil de artilerie de calibrul 152 mm.
Geniștii Batalionului de Geniu ,,Codru’’ au fost cel mai des solicitați în Chișinău, Strășeni, Călărași, Ungheni, Hîncești, Leova, Ialoveni, Anenii-Noi, Căușeni, Ștefan-Vodă, Orhei, Soroca, Fălești, Drochia, Șoldănești, Rezina, Comrat și Criuleni. O intervenție riscantă a echipei de geniști din cadrul Batalionului de Geniu ,,Codru’’ a avut loc în satul Coșnița, raionul Dubăsari, unde echipa condusă de căpitanul Ion Golovei , a depistat și neutralizat o bombă de aviație de 500 kg.
Tot aceeași echipa a intervenit în apropierea localității Rădenii Vechi, raionul Ungheni, unde a fost găsită o bombă de aviație de 100 kg.
În sudul țării, echipa de geniști ai Brigăzii Infanterie Motorizată ,,Dacia’’ a executat 11 misiuni de deminare în raioanele Cantemir, Leova, Basarabeasca, Cimișlia și Cahul. În rezultatul cercetărilor aceștia au identificat și neutralizat 30 de obiecte explozive.
Toate munițiile care au fost neutralizate proveneau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și prezentau un risc sporit pentru viaţă. Obiectele explozive au fost distruse în condiții de maximă securitate la Centrele de Instruire ale Armatei Naționale.
Fluxul de știri
0