România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

UE a acceptat intrarea gradulă a României și Bulgariei în spațiul Schengen

© AFP 2024 / THIERRY CHARLIERRomânia - UE
România - UE - Sputnik Moldova, 1920, 31.12.2023
Abonare
Sâmbătă, țările membre ale UE au aprobat în unanimitate aderarea graduală României și Bulgariei la spațiul Schengen
CHIȘINĂU, 31 dec - Sputnik. Ieri, Uniunea Europenă a aprobat, în unanimitate, intrarea graduală a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie, după ce Austria, ultima ţară din UE-27 care se opunea acestei măsuri, şi-a ridicat veto-ul, transmite EFE, citat de Agerpres.

În consecință conform deciziei luate, începând din martie, controalele la frontierele interne aeriene şi maritime cu aceste două ţări - care au aderat la UE în 2007 - vor fi ridicate, Austria, Bulgaria şi România angajându-se, de asemenea, să convină ulterior asupra unei date pentru încetarea controalelor terestre, a informat preşedinţia spaniolă a Consiliului UE.

''Consiliul UE a decis să extindă zona #Schengen la Bulgaria şi România. Controalele la frontierele interne aeriene şi maritime vor fi ridicate în martie 2024, în timp ce o decizie privind ridicarea controalelor terestre va fi luată ulterior'', a postat preşedinţia spaniolă a Consiliului UE pe un cont de socializare.

Surse din cadrul Ministerului spaniol de Interne au calificat acordul - care încununează doisprezece ani de negocieri - drept "istoric" şi au dat asigurări că aceasta a fost una dintre priorităţile preşedinţiei spaniole rotative a Consiliului UE, care se încheie duminică 31 decembrie.
Tratatul Schengen prevede ridicarea controalelor la frontierele dintre statele membre, care acoperă în prezent 4,3 milioane de kilometri pătraţi şi 423 de milioane de cetăţeni din 27 de ţări europene.
Fluxul de știri
0