Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Trump are ”interzis” să candideze în două state americane

© Sputnik / Kevin C. Downs / Accesați arhiva multimediaDonald Trump
Donald Trump  - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2023
Abonare
Probleme serioase pentru Donald Trump în pragul anului electoral american: statul Maine, după Colorado, a interzis ca fostul președinte al SUA să poată să candideze în statul respectiv, pentru alegerile prezidențiale din SUA.
BUCUREȘTI, 29 dec -Sputnik. Oficialul electoral cu rangul cel mai înalt din statul Maine a decis că Donald Trump nu poate candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor în acest stat, invocând o prevedere constituţională referitoare la insurecţie.
Secretarul de stat din Maine, democrata Shenna Bellows, a declarat că Donald Trump nu este eligibil din cauza acţiunilor sale care au condus la revolta de la Capitoliul SUA din 2021.
Maine se alătură astfel statului Colorado, care a interzis deja ca Trump să apară pe buletinul de vot la alegerile primare republicane.
Hotărârea de 34 de pagini a secretarului de stat din Maine spune că Trump trebuie eliminat de pe buletinul de vot pentru că „s-a implicat în insurecţie sau rebeliune”. În ordinul său, Shenna Bellows arată că Trump, „pe parcursul a mai multor luni şi culminând cu 6 ianuarie 2021, a folosit un narativ fals de fraudă electorală pentru a-şi înflăcăra susţinătorii şi pentru a-i face să se îndrepte spre Capitoliu”. Ea a adăugat că „apelurile sale ocazionale ca manifestanţii să fie paşnici şi să sprijine forţele de ordine nu conferă imunitate acţiunilor sale”.
Foarte probabil, ambele decizii vor fi atacate în instanţă. Colorado are 8 electori și Maine are 4, dintr-un număr total de 538 de electori.
Президент Украины Владимир Зеленский и президент США Дональд Трамп во время встречи в Нью-Йорке, США, 25 сентября 2019 года - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2023
Internațional
Zelenski a recunoscut că îi este frică de alegerea lui Trump
Fluxul de știri
0