Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Cuba: Israelul este un „stat terorist”

© AP Photo / Ismael FranciscoCupola clădirii Capitoliului cubanez
Cupola clădirii Capitoliului cubanez - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2023
Abonare
Israelul este un stat terorist care comite genocid în Gaza, a declarat marți președintele cubanez Miguel Diaz-Canel, pe rețelele de socializare.
BUCUREŞTI, 28 dec – Sputnik. Miguel Diaz-Canel a comentat cu privire la operațiunea militară în desfăşurare pe care Ierusalimul de Vest a lansat-o împotriva Hamas ca răzbunare în urma atacului surpriză comis de gruparea militantă pe 7 octombrie, în care aproximativ 1.200 au fost uciși în sudul țării.
Ţara din Caraibe, care nu are relații diplomatice oficiale cu Israelul, a fost extrem de critică cu privire la războiul Israelului împotriva militanților, care mențin de facto conducerea Gaza. În timpul operațiunii militare, mari zone ale enclavei au fost devastate și peste 20.400 de palestinieni au fost uciși, potrivit oficialilor locali.
Într-o postare pe X (fostul Twitter), Diaz-Canel a descris acțiunile Israelului ca fiind „o ruşine pentru întreaga umanitate” și a deplâns faptul că ţara nu este trasă la răspundere.
„Cuba, care nu se va afla niciodată printre cei indiferenți, își ridică vocea pentru Palestina din nou și din nou”, a adăugat Diaz-Canel, citat de RT.
Săptămâna trecută, parlamentul cubanez a adoptat o declarație prin care şi-a exprimat sprijinul pentru poporul palestinian și pentru aspirația acestuia la statutul de stat. Documentul a calificat acţiunile Israelului drept „genocid”, condamnând „actele barbare” ale acestuia, care evidențiază eșecurile diplomației internaționale.
„Denunțăm în cei mai fermi termeni responsabilitatea și complicitatea guvernului Statelor Unite în acest genocid”, se menţionează în declarație, care se referă la utilizarea de către Washington a dreptului de veto la Consiliul de Securitate al ONU în favoarea Israelului.
„Impunitatea cu care Israelul a acționat istoric nu poate fi explicată decât prin încrederea sa că nu vor exista consecințe datorită sprijinului din partea guvernului SUA”, au declarat parlamentarii.
Fluxul de știri
0