Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Gazprom dezvăluie o creștere uriașă a exporturilor către China

© Sputnik / Alexander GalperinSimbol Gazprom
Simbol Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 27.12.2023
Simbol Gazprom. Foto de arhivă
Abonare
Se aşteaptă ca exporturile de gaze naturale ale Rusiei către China să înregistreze o creștere la nivel anual de până la 50% în 2023, a declarat CEO-ul Gazprom.
BUCUREŞTI, 27 dec – Sputnik. Se aşteaptă ca exporturile de gaze naturale ale Rusiei către China să înregistreze o creștere la nivel anual de până la 50% în 2023, a declarat CEO-ul Gazprom, Aleksei Miller, în timpul unei întâlniri marți cu președintele Vladimir Putin.
Livrările de gaze către ţara din Asia de Sud în acest an vor depăși obligațiile contractuale și vor ajunge la 23,2 miliarde de metri cubi, potrivit lui Miller, care a adăugat că în 2022 exporturile au totalizat 15,5 miliarde de metri cubi.
Săptămâna trecută, Gazprom a stabilit un nou record privind livrările zilnice de gaz către China prin megaconducta „Puterea Siberiei”, a mai spus Miller, citat de RT. Gigantul energetic a raportat recorduri pentru exporturile zilnice de nouă ori de la începutul anului 2023.
Участники экономического форума Россия - Африка в Сочи - Sputnik Moldova, 1920, 13.12.2023
Internațional
Africa de Sud alege o bancă rusească pentru un proiect major de investiții
Miller a mai spus că livrările de gaz către principalul partener comercial al Rusiei vor crește în continuare și se estimează că vor atinge 38 de miliarde de metri cubi în 2025.
Gazprom furnizează gaze naturale Chinei în baza unui contract pe termen lung încheiat cu corporaţia China National Petroleum Corporation (CNPC). Proiectul „Puterea Siberiei” face parte dintr-un acord în valoare de 400 de miliarde de dolari, încheiat pe 30 de ani, în 2014, între Gazprom și CNPC.
Se estimează că exporturile de gaze rusești către China vor crește la 100 de miliarde de metri cubi anual, având în vedere funcţionarea conductei de gaz de tranzit prin Mongolia.
Vânzările de gaze rusești către UE s-au diminuat substanţial din cauza sancțiunilor legate de conflictul din Ucraina și a sabotării conductelor Nord Stream, care constituiau anterior principala rută de gaze a Rusiei către regiune. Cu toate acestea, Gazprom și-a redirecționat cu succes către Asia comerțul cu energie, China devenind cel mai mare importator de gaz rusesc.
Potrivit viceprim-ministrului Rusiei Alexander Novak, China reprezintă 50% din exporturile de energie ale Rusiei, în timp ce ponderea achiziționată de India se apropie de 40%.
Fluxul de știri
0