Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Semnale economice negative din Germania

© AP Photo / Michael Probst"Клубничное" суперлуние в Германии
Клубничное суперлуние в Германии - Sputnik Moldova, 1920, 23.12.2023
Abonare
Preţurile locuinţelor din Germania au înregistrat cel mai sever declin de când s-a început publicarea datelor, în 2000
Bruxelles, 23 dec – Sputnik. Preţurile locuinţelor în Germania au înregistrat în trimestrul trei din 2023 cel mai sever declin de când s-a început publicarea datelor, în 2000, majorarea dobânzilor şi creşterea costurilor cu materialele afectând piaţa imobiliară.
Conform datelor publicate vineri de Oficiul federal de statistică (Destatis), preţurile proprietăţilor rezidenţiale au scăzut în ritm anual cu 10,2% în perioada iulie-septembrie 2023, al patrulea trimestru de declin consecutiv. Au fost scăderi semnificative în special în oraşele mari, unde preţurile apartamentelor au înregistrat un recul de 9,1%, iar preţurile la locuinţe pentru o singură familie sau două au scăzut în ritm anual cu 12,7%.
Timp de un deceniu, dobânzile scăzute au alimentat un boom imobiliar în cea mai mare piaţă de investiţii imobiliare din Europa. Dar majorarea dobânzilor şi creşterea costurilor cu materialele de construcţii au dus la cea mai mare criză imobiliară din ultimele decenii, iar o serie de dezvoltatori intrând în insolvenţă.
“Până în 2022, a existat o bulă speculativă în Germania, una dintre cele mai mari din ultimii 50 de ani. Preţurile scad de atunci, acum bula s-a spart”, a apreciat Konstantin Kholodilin de la German Institute for Economic Research (DIW).
Alte date publicate vineri arată un declin de 6,3% al comenzilor pentru sectorul construcţiilor, în octombrie, comparativ cu luna precedentă.
Federaţia industriei construcţiilor din Germania avertizează că sectorul construcţiei de locuinţe se îndreaptă către noi concedieri.
Gigantul imobiliar austriac Signa, cu o prezenţă semnificativă în Germania, a cerut luna trecută iniţierea procedurilor de insolvenţă, cel mai mare colaps de până acum de pe piaţa imobiliară a regiunii.
Fluxul de știri
0