Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Parlamentul Italiei a respins fondul de salvare al zonei euro

CC0 / / Flag of Italy
Flag of Italy - Sputnik Moldova, 1920, 23.12.2023
Abonare
O majoritate a deputaţilor italieni, atât din coaliţia de dreapta a premierului Giorgia Meloni, cât şi din opoziţie, au votat joi împotriva ratificării reformei Mecanismului European de Stabilitate (MES), fondul de salvare al zonei euro
BUCUREŞTI, 23 dec - Sputnik. Italia era ultima ţară membră a zonei euro care nu ratificase reforma, ce încă nu poate intra în vigoare după votul de respingere dat de parlamentul de la Roma, survenit la o zi după un acord convenit între statele UE pentru relaxarea regulilor bugetare fixate în Pactul de stabilitate şi creştere, relaxare favorabilă statelor UE puternic îndatorate, precum Italia.
Premierul Giorgia Meloni ar putea totuşi să revină în parlament cu propriul text – cel respins joi a fost propus de opoziţie – şi să ceară aprobarea lui. Comisia de finanţe a Camerei Deputaţilor ceruse respingerea legii de ratificare a reformei MES întrucât acestui act normativ îi „lipsesc mecanismele adecvate care să asigure implicarea parlamentului în procedura de solicitare a activării MES, excluzând astfel parlamentul din procedurile de importanţă semnificativă asupra deciziilor de politică economică şi financiară”.
Însă liderul formaţiunii Liga din coaliţia de guvernare, vicepremierul Matteo Salvini, s-a manifestat oricum împotriva ratificării reformei MES şi a salutat votul de joi, afirmând că „pensionarii şi lucrătorii italieni nu vor mai risca să fie puşi să plătească salvarea băncilor străine”.
Statele zonei euro au convenit la începutul anului 2021 asupra acestei reforme care sporeşte capacităţile financiare ale fondului de salvare şi atribuţiile acestuia în materie de supraveghere financiară a statelor aflate în dificultate.
Fluxul de știri
0