Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Se retrage SUA din NATO?

© SputnikФлаг Организации Североатлантического договора
Флаг Организации Североатлантического договора - Sputnik Moldova, 1920, 21.12.2023
Abonare
SUA s-ar putea retrage din NATO: această posibilitate se discută intens în Congres
BRUXELLES, 20 dec – Sputnik. În legea anuală privind politica militară, adoptată săptămâna trecută, Congresul a inclus o clauză care îl obligă pe președintele american să consulte legislativul în privința unei retrageri din NATO. Măsura susținută de ambele partide și propusă de senatorii Tim Kaine (democrat, Virginia) și Marco Rubio (republican, Florida), obligă la obținerea consimțământului a două treimi din senatori ori la adoptarea unei legi de către Congres. Mecanismul de implementare constă în blocarea fondurilor necesare unei asemenea retrageri.
În acest caz Congresul se gândește la Trump care nu agreează de multă vreme detașările militare foarte îndepărtate precum cea din Coreea de Sud, iar în privința NATO, a atacat-o în mod special. În 2018 scria pe Twitter: „Unii spun că SUA plătesc pentru 90% din NATO, iar multe țări nu sunt nici măcar aproape” de a cheltui 2% din PIB pe apărare. Mesajul se încheia cu un tipic „NU!”.
Trump are dreptate să afirme că europenii au permis ca armatele să li se atrofieze până la punctul în care au ajuns de toată jena. Cam 11 state NATO din 31 au atins obiectivul alianței de a rezerva 2% din PIB cheltuielilor militare, față de trei țări în 2014, conform cifrelor publicate de NATO în vară.
Dar clauza NATO adoptată de Congres nu poate opri de fapt un președinte cu adevărat pornit să decidă retragerea. Constituția îi acordă prerogative generoase în materie de politică externă Comandantului Suprem, și mai există și precedente precum retragerea lui George W. Bush din Tratatul ABM și renegocierea de către Jimmy Carter a controlului asupra Canalului Panama. Congresul se poate folosi de controlul pe care-l deține asupra bugetului, blocând efectiv implementarea retragerii, însă decizia în sine nu o poate împiedica.
Fluxul de știri
0