Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Proiectul privind reactoarele modulare mici a fost anulat în SUA

© AFP 2024 / KENZO TRIBOUILLARDSimbol de avertizare de radioactivitate
Simbol de avertizare de radioactivitate - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2023
Abonare
Singurul proiect acreditat din Occident privind construirea reactoarelor modulare mici este mort, titrează ziarul britanic The Telegraph
Bruxelles, 20 dec – Sputnik. Conceptul construirea reactoarelor modulare mici arăta excelent pe hârtie, însă au apărut întrebări serioase cu privire la punerea sa în practică, arată The Telegraph.
Planul inițial era ca România să dezvolte aceste SMR-uri după SUA. În condițiile în care proiectul a picat în SUA, ministrul energiei Sebastian Burduja spune acum că România ar putea fi prima țară din lume care va avea astfel de reactoare modulare mici (SMR). Între timp, alte țări europene sunt interesate de tehnologia altor dezvoltatori.
"Proiectul Carbon Free Power Project (CFPP) din Idaho va fi prima centrală SMR NuScale Power.(...) Pentru proiectul CFPP, care este mai avansat decât proiectul SMR din România, NuScale a plasat deja comanda pentru materialele de lungă durată esențiale pentru a începe fabricarea primelor module NuScale Power cu Doosan Enerbility", răspundea, în septembrie, NuScale, unor întrebări puse de presa din România.
Câteva săptămâni mai târziu, pe 8 noiembrie, NuScale a anunțat că proiectul inovator privind construirea reactorelor modulare mici (SMR) a fost anulat în SUA, fiind invocată creșterea cu 53% a costurilor. În plus, NuScale Power se confruntă și cu o serie de acuzații potrivit cărora ar fi încheiat un contract controversat, estimat la circa 37 miliarde dolari, cu un "client fals", Standard Power.
Proiectul urma să construiască șase SMR de 77 de megawați (pentru un total de 462 MW) lângă Idaho Falls, la Laboratorul Național Idaho al Departamentului de Energie, și să vândă producția unor companii de utilități locale care sponsorizau proiectul, arată The Telegraph.
În ciuda eșecului din SUA, ministrul energiei Sebastian Burduja defilează în continuare cu proiectul, susținând că România ar "putea fi prima țară din lume care are un SMR la acest nivel”, la Doicești.
Containere - Sputnik Moldova, 1920, 02.12.2023
Internațional
UE a majorat importurile de combustibil nuclear din Rusia
Optimismul ministrului merge chiar mai departe. Nu doar că România va fi prima țară care va implementa un proiect inovator în domeniul energiei nucleare, dar și furnizarea energiei produse de către aceste SMR va fi făcută mai devreme cu câțiva ani. „Proiectul centralelor nucleare modulare SMR de la Doicești a intrat în faza a doua. În 2027, în termeni extrem de ambițiosi, ar putea furniza energie", a declarat Burduja, recent. Până acum, atât NuScale, cât și autoritățile române vorbeau sfârșitul deceniului ca termen pentru punerea în funcțiune a reactoarelor.
Începând cu 2019, costurile proiectului s-au majorat de la 5,3 miliarde USD la 9,3 miliarde USD, din cauza creșterii costurilor pe lanțul de aprovizionare, a ratelor dobânzilor și a inflației. Data de finalizare a proiectului a crescut de la 2026 până la 2029, ceea ce a determinat retragerea mai multor companii de utilități, precizează The Telegraph.
În martie, NuScale a spus că va avea nevoie de clienți care să contracteze 80% din producția SMR-urilor pentru ca proiectul să meargă mai departe, deși până atunci vânduse doar mai puțin de 25%. Un raport al Institutului pentru Economie Energetică și Analiză Financiară, un think tank critic față de tehnologiile SMR, a arătat că au crescut costurile de la 55 USD pe megawat-oră la 89 USD pe MWh.
Fluxul de știri
0