Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

MAE rus a declarat că este interesat de dezvoltarea relaţiilor cu Moldova

© Photo : Guvernul Republicii Moldova / Direcţia comunicare și protocolВизит правительственной делегации Молдовы в Москву
Визит правительственной делегации Молдовы в Москву - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2023
Abonare
Zaharova: Rusia este interesată de dezvoltarea legăturilor cu Moldova.
CHIȘINĂU, 20 dec – Sputnik. Rusia este interesată în continuare de dezvoltarea legăturilor bilaterale cu Republica Moldova, a declarat miercuri, în cadrul unui briefing, reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Federației Ruse Maria
Summitul UE din 14 decembrie a adoptat decizia de lansare a negocierilor cu Ucraina și Moldova privind viitoarea aderare la Uniunea Europeană.
"Țara noastră nu a prezentat niciodată un pericol pentru poporul prieten moldovenesc. Suntem în continuare dispuși să menținem și să dezvoltăm legăturile bilaterale multilaterale și suntem siguri că locuitorii Moldovei împărtășesc această atitudine", a spus Zaharova la briefing.
În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei și Moldovei statutul de țară candidat pentru aderarea la UE, stabilind câteva condiții dure pentru începerea oficială a negocierilor de aderare.UE a recunoscut în repetate rânduri că o astfel de decizie a fost în mare măsură simbolică, pentru a susține Kievul și Chișinăul în confruntarea lor cu Moscova.
Statutul de țară candidată în sine, precum și începerea negocierilor, nu înseamnă neapărat că țara va adera la Uniunea Europeană, de asemenea, acești pași nu obligă la nimic Bruxellesul.Obținerea statutului de candidat este doar începutul unei căi destul de lungi către aderarea la UE. Turcia are statutul de candidat din 1999, iar din 2005 ”poartă” negocieri privind calitatea de membru, Macedonia de Nord - din 2005, Muntenegru - din 2010 și Serbia - din 2012.Ultima țară care a aderat la UE a fost Croația – acest lucru s-a întâmplat în 2013; procesul a durat 10 ani.
Relațiile dintre Rusia și Moldova au început să se deterioreze după venirea la putere în 2020 a președintelui Maia Sandu, care promovează o politică proeuropeană.Purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei Dmitri Peskov a declarat că Moldova, sub actualele autorități, tinde să devină o țară neprietenoasă pentru Rusia.
Moscova îndeamnă Chișinăul să dea ascultare intereselor propriilor cetățeni și să nu împiedice dezvoltarea contactelor umane și a legăturilor interregionale cu Rusia.Ministerul rus de Externe a chemat autorităților moldovenești să pună capăt retoricii de confruntare antirusească în țară.Adăugând că Moscova este dispusă să aibă relații prietenești cu Moldova și nu se bucură de faptul că Occidentul folosește această țară în scopuri antirusești.
Fluxul de știri
0