Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Colaborare energetică strânsă între Budapesta şi Ankara

© AFP 2024 / ADEM ALTANPéter Szijjártó
Péter Szijjártó - Sputnik Moldova, 1920, 19.12.2023
Abonare
Budapesta anunţă că Ungaria şi Turcia vor începe o cooperare energetică mai extinsă ca oricând
BRUXELLES, 19 dec – Sputnik. În baza unui nou acord, Ungaria şi Turcia vor începe o cooperare energetică mai extinsă ca oricând, iar în urma acesteia, de anul viitor va putea începe achiziţia de gaze naturale din Turcia, a anunţat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, la Budapesta.
La conferinţa de presă susţinută după ce şeful diplomaţiei ungare s-a întâlnit cu ministrul turc al energiei, cel al industriei şi cel al comerţului, politicianul ungar a relatat că părţile au semnat cinci acorduri, iar ultimii ani au arătat că Ungaria are de câştigat cu atât mai mult cu cât cooperarea dintre cele două ţări este mai strânsă.
Szijjártó salutat faptul că potrivit acordului recent dintre MVM şi BOTAS, Ungaria şi Turcia va începe o cooperare energetică mai extinsă ca oricând.
Potrivit ministrului, rolul Turciei devine mult mai important odată cu începerea achiziţiilor de gaze naturale anul viitor, când aceasta va deveni din ţară-tranzit, o ţară-sursă. În plus, va începe şi o cooperare legată de stocare contra cost, dezvoltare de infrastructură şi utilizare de energii regenerabile şi hidrogen.
Péter Szijjártó a anunţat: cooperarea în domeniul dezvoltării infrastructurii de transport va deveni mai strânsă şi în urma faptului că cea mai mare companie de construcţii de căi ferate din Ungaria şi Turcia, V-Híd Építő Zrt. şi Gülermak, vor intra într-o alianţă.
“Astfel, va fi creată o capacitate care va permite participarea maghiară şi turcă la dezvoltări şi investiţii majore care leagă Europa şi Asia, şi prin urmare, industria maghiară a construcţiilor de căi ferate va intra într-o nouă dimensiune”, a spus Péter Szijjártó.
Ministrul ungar de externe a menţionat, de asemenea, că acorduri de cooperare au fost încheiate şi între Arhivele Naţionale din Ungaria şi Direcţiunea Administraţiei Prezidenţiale a Turciei, Fondul de Administrare Mass Media din Ungaria (MTVA) şi furnizorul de servicii media de stat TRT din Turcia, respectiv Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta şi Institutul Yunus Emre.
Politicianul maghiar a subliniat că Budapesta şi Ankara sărbătoresc 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice.
Fluxul de știri
0