Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova: Ucraina şi-a ratat şansa

© AP Photo / Efrem LukatskyDrapelul Ucrainei, Kiev
Drapelul Ucrainei, Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 17.12.2023
Abonare
Kievul a ratat oportunitatea de a negocia un acord de pace favorabil, a spus un înalt diplomat rus.
BUCUREŞTI, 17 dec – Sputnik. Liderii ucraineni au ratat șansa de a negocia o ieșire favorabilă din conflictul cu Moscova, astfel că orice acord de încheiere a conflictului va fi inferior acordului din care președintele Vladimir Zelenski a plecat în martie 2022, a afirmat un înalt diplomat rus.
„Ucraina lui Ze și-a irosit șansele pentru o ieşire favorabilă. Acum, orice acord posibil va reflecta capitularea sa”, a afirmat sâmbătă adjunctul ambasadorului rus la ONU, DmitriPolianski, într-o postare peX (fostulTwitter), potrivit RT.
Polianski a comentat ca răspuns la o declaraţie a lui Michael McFaul, o figură proeminentă anti-Rusia din Occident, potrivit căruia președintele rus Vladimir Putin nu a fost niciodată serios în ceea ce privește încheierea unui acord de pace cu Ucraina. Diplomatul rus s-a referit la un acord preliminar la care se ajunsese în martie 2022 în discuțiile de pace găzduite de Turcia. Ulterior, Putin a spus, la o întâlnire cu liderii africani, că liderii ucraineni au aruncat acordul la „coşulde gunoi al istoriei”.
„Este bine cunoscut faptul că a fost inițiat de negociatorii lui Ze, iar copia acestuia a fost arătată de însuși președintele Putin. Și această poveste, precum și rolul direct pe care l-au avut Regatul Unit și SUA în convingerea lui Ze de a-l respinge, a fost confirmată de mulți martori”, a adăugat Polianski.
De atunci, Ucraina a pierdut sute de mii de trupe. Forțele ucrainene au suferit pierderi de 125.000 de vieţi numai din iunie, când a început contrafensiva sa eșuată, potrivit Ministerului rus al Apărării. În contextul în care SUA și UE se luptă să obțină aprobări pentru ajutor militar suplimentar pentru Kiev, narațiunea mass-media occidentală cu privire la perspectivele Ucrainei a devenit şi mai sumbră.
McFaul, ambasadorul SUA în Rusia sub președintele Barack Obama, și-a minimalizat influența asupra crizei din Ucraina, spunând: „Sunt doar un profesor aflat departe.” Polianski a răspuns că McFaul a fost prea modest: „Cu toții știm adevăratul dvs. rol distructiv în spațiul post-sovietic”.
Diplomatul rus a menționat că, într-un interviu din 2012, McFaul s-a descris ca fiind un „specialist în democrație, mișcări anti-dictaturi şi revoluții”. El a adăugat că profesorul îşi poate atribui ratarea de către Ucraina a oportunităţii de a încheia pacea, având în vedere constanta „instigare la război” din partea acestuia și „inducerea în eroare a publicului din SUA cu privire la situația reală de pe teren”.
Fluxul de știri
0