Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Transporturile Rusiei prin Ruta Arctică vor atinge un nivel record

© Sputnik / Vera Kostamo / Accesați arhiva multimediaIceberg near Hooker Island, Franz Josef Land, Russia
Iceberg near Hooker Island, Franz Josef Land, Russia - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2023
Abonare
Ruta Mării Nordului este deja o alternativă superioară altor căi navigabile comerciale globale, a spus viceprim-ministrul rus Iuri Trutnev.
BUCUREŞTI, 16 dec – Sputnik. Rusia îşi extinde în mod activ comerțul prin Ruta Mării Nordului (NSR), transporturile urmând să atingă un nivel maxim istoric în 2023, a anunțat vineri viceprim-ministrul și trimisul prezidențial în Orientul Îndepărtat, Yuri Trutnev, citat de RT.
Vorbind la o reuniune a Comisiei interguvernamentale Rusia-China de la Beijing, oficialul a spus că cifra de afaceri asociată mărfurilor transportate prin calea navigabilă arctică a țării se aşteaptă să depășească 36 de milioane de tone până la sfârșitul anului, marcând o creștere de nouă ori față de 2015. Având în vedere numeroasele proiecte de infrastructură în derulare, se estimează că, anul viitor, cifra de afaceri va creşte și mai mult, până la peste 50 de milioane de tone.
Trutnev a adăugat că NSR devine rapid un pasaj comercial important la nivel mondial și o alternativă superioară altor coridoare de transport maritim, cum sunt canalele Suez și Panama.
„[Canalul Suez] este o astfel de arteră globală universală, dar, dacă o navă rămâne blocată pe această arteră, canalul ar fi blocat, ceea ce cu siguranță nu se întâmplă în cazul NSR”, a spus acesta.
Trutnev a subliniat interesul Chinei pentru dezvoltarea NSR, în special în ceea ce privește proiectele de infrastructură.
„Colegii noștri chinezi sunt interesați, pentru că încă mai sunt multe de făcut acolo pentru ca NSR să fie cu adevărat confortabilă și sigură. Trebuie construite noi spărgătoare de gheață și nave de escortă, trebuie creată o flotă de sateliţi, un sistem de stații de urgență”, a explicat Trutnev.
Oficialul a adăugat că Rusia și China discută în prezent şi despre cooperarea în chestiuni de asigurări, deoarece „una dintre problemele care există în prezent în dezvoltarea NSR este că reprezentanții țărilor neprietenoase au decis să suspende asigurarea navelor care traversează calea navigabilă”.
El s-a referit la sancțiunile aplicate asupra expeditorilor ruși de către țările occidentale în legătură cu conflictul din Ucraina. Potrivit acestuia, companiile chineze ar putea interveni pentru a oferi asigurări alternative pentru navele rusești.
NSR este un coridor de transport în zona economică exclusivă a Rusiei, care se întinde pe toată lungimea regiunilor arctice și a Orientului Îndepărtat al Rusiei. Rusia a dezvoltat în mod activ coridorul în ultimii opt ani. Începând de anul viitor, Moscova intenționează să lanseze navigația pe tot parcursul anului pe rută folosind flota sa actuală de spărgătoare nucleare de gheață, ceea ce va ridica cifra de afaceri asociată transportului de marfă, cifră care stagnează de obicei din decembrie până în mai din cauza gheții groase.
Fluxul de știri
0