Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Aderarea Ucrainei la UE ar putea submina securitatea alimentară a blocului

© AP Photo / Yves LoggheDrapele UE în fața sediului Comisiei Europene
Drapele UE în fața sediului Comisiei Europene - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2023
Abonare
Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea submina securitatea alimentară a blocului, a avertizat sâmbătă adjunctul ministrului polonez al Agriculturii.
BUCUREŞTI, 16 dec – Sputnik.Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea submina securitatea alimentară a blocului, înlăturând fermierii europeni din activitate, a avertizat sâmbătă adjunctul ministrului polonez al Agriculturii, Michal Kolodziejczak.
Consiliul European a decis joi să deschidă negocierile cu Ucraina pentru aderarea la UE.
„Agricultura ucraineană poate să destabilizeze securitatea alimentară în orice țară a Uniunii Europene. Dacă dorim acest lucru, putem deschide imediat ușile și putem spune: "Închidem întreprinderile noastre agricole, pentru că munca lor nu va avea sens"”, a declarat Kolodziejczak pentru postul de radio polonez RMF FM.
Aderarea Ucrainei la UE va dăuna intereselor fermierilor polonezi, întrucât vor fi dominaţi de marile companii agricole ucrainene, a adăugat oficialul polonez. El a spus că întreaga agricultură ucraineană a fost monopolizată de aproximativ 95 de exploatații care controlează orice, de la pământ la calea ferată.
„Trebuie să ne protejăm interesele, așa cum a făcut, de exemplu, Germania atunci când Polonia a aderat la Uniunea Europeană. La acea vreme, piața muncii pentru polonezi a fost înghețată timp de opt ani. Astăzi am putea spune că produsele agricole din Ucraina – proaspete și procesate – nu ar trebui să intre în Polonia, de exemplu, timp de 20 de ani după aderarea Ucrainei la UE”, a adăugat oficialul, citat de Sputnik Globe.
Relațiile dintre Polonia şi Ucraina s-au deteriorat semnificativ în acest an din cauza afluxului de cereale ucrainene în Uniunea Europeană. Polonia, alături de Slovacia și Ungaria, a extins în mod unilateral interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene scutite de taxe vamale, după ce restricțiile impuse de UE au expirat pe 15 septembrie. Drept răspuns, Ucraina a depus o plângere la Organizația Mondială a Comerțului. Fermierii polonezi au protestat săptămâni întregi prin blocarea căilor de intrare pentru camioanele care transportau alimente ucrainene.
Ucraina a solicitat aderarea la UE pe 28 februarie 2022, la scurt timp după ce Rusia și-a lansat operațiunea militară specială. La 23 iunie 2022, Ucraina și Moldova au primit statutul de candidat. În noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat ca UE să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova.
Fluxul de știri
0