Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin: Relațiile dintre Rusia şi China sunt „pilonul stabilității globale”

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Accesați arhiva multimedia Vladimir Putin și Xi Jinping
 Vladimir Putin și Xi Jinping - Sputnik Moldova, 1920, 15.12.2023
Vladimir Putin și Xi Jinping. Foto de arhivă
Abonare
Relațiile dintre Rusia și China au atins un nivel record și se dezvoltă cu succes în multe domenii, a spus președintele Vladimir Putin, subliniind că parteneriatul nu încearcă să submineze alte țări.
BUCUREŞTI, 15 dec – Sputnik. Vorbind în timpul sesiunii sale anuale de întrebări și răspunsuri joi, Putin a lăudat stadiul legăturilor dintre cele două puteri, descriindu-le drept „la un nivel fără precedent” și „unul dintre pilonii majori ai stabilității globale”.
Preşedintele rus a susținut că țările NATO încearcă să-și extindă influenţa în Asia, o regiune despre care a spus că nu ar trebui să fie obiectivul alianței.
„Se numește blocul Atlantic de Nord. Ce legătură are asta cu Asia? Însă ei se amestecă acolo, organizează acte provocatoare, escaladând tensiunile”, a subliniat liderul rus, citat de RT.
Putin a mai spus că Rusia și China nu se angajează în astfel de comportamente. În timp ce cele două puteri cooperează în sferele economică, umanitară și militară, „prietenia dintre ele nu este îndreptată împotriva unor țări terțe. Ea este în beneficiul nostru, dar nu împotriva cuiva”, a adăugat preşedintele.
În același timp, el a evidenţiat legăturile comerciale în plină expansiune dintre Moscova și Beijing, spunând că se așteaptă ca cifra de afaceri să crească cu 30% în 2023, ajungând la 220-230 miliarde de dolari. Putin a mai menționat că cele două ţări și-au diversificat parteneriatul. „Dezvoltăm relații în domeniul infrastructurii, construim poduri și drumuri și cooperăm în sectorul înaltei tehnologii”, a adăugat preşedintele rus.
Rusia și China au menținut legături strânse timp de decenii, declarând, la începutul lunii februarie 2022, că „prietenia dintre cele două state nu are limite, nu există zone de cooperare "interzise"”. De atunci, Beijingul s-a abținut să condamne Moscova pentru operațiunea sa militară în Ucraina şi nu s-a alăturat sancțiunilor ample impuse de Occident.
În martie, liderul chinez Xi Jinping a efectuat o vizită marcantă la Moscova, care s-a încheiat cu semnarea unui pachet de documente privind cooperarea economică. De asemenea, în octombrie, Putin a participat la forumul „O centură, un drum” din Beijing, unde a purtat discuții unu la unu cu omologul său chinez despre o serie de „probleme sensibile”.
Fluxul de știri
0