Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE negociază cu Ungaria susținerea pentru Zelenski

© AFP 2024 / FRANCOIS WALSCHAERTSViktor Orban și Ursula von der Leyen
Viktor Orban și Ursula von der Leyen - Sputnik Moldova, 1920, 14.12.2023
Abonare
Orban a reușit să devină cel mai curtat lider din Europa. CE a deblocat 10 miliarde de euro pentru programul PNRR și toți liderii europeni încearcă să îl convingă pe premierul ungar să nu se opună susținerii financiare a regimului de la Kiev, dar și aderării la UE
BUCUREȘTI, 14 dec -Sputnik. Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a întâlnit joi cu Viktor Orbán, în timp ce liderii se întrec în încercarea de a-l convinge pe premierul ungar să nu blocheze deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Kievul.
Într-o postare pe rețelele de socializare despre ședința cu Michel, Orbán a declarat: „Poziția noastră este clară: nu susținem aderarea rapidă a Ucrainei la Uniune!”
Însă al doilea subiect, al susținerii financiare a regimului de la Kiev este încă pe masă. Iar Comisia Europeană negociază cu Budapesta căutând diverse soluții.
Soluția a fost dezvăluită de către comisarul european pentru buget, Johannes Hahn: banii propuși pentru Ucraina vor fi la pachet cu bani pentru Ungaria. UE vrea să își revizuiască bugetul până în 2027 pentru a adăuga 33 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi și 17 miliarde de euro sub formă de granturi pentru Kiev, astfel încât Ucraina să aibă certitudinea finanțării pentru a menține statul în funcțiune.
Ungaria a dorit să obțină mai multe fonduri UE pentru a-și proteja frontierele de migranții ilegali și să plătească țările terțe pentru a împiedica migranții să treacă în Europa. Revizuirea bugetului UE, în afară de cele 50 de miliarde pentru Ucraina, mai are în plus 15 miliarde de euro pentru astfel de politici.
„Este un pachet, nu este doar pentru Ucraina, există ceva în el pentru migrație, protecția frontierelor, susținerea unor țări precum Turcia, în prezent buni prieteni ai Ungariei și viceversa, pentru a obține și mijloace financiare suplimentare”, a declarat Hahn.
Fluxul de știri
0