Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA îşi fac rău prin interdicția „motivată politic” asupra importurilor de uraniu rusesc

© AFP 2024 / FABRICE COFFRINIDrapelele SUA și Rusiei pe Podul Mont-Blanc de la Geneva înaintea summit-ului Putin-Biden
Drapelele SUA și Rusiei pe Podul Mont-Blanc de la Geneva înaintea summit-ului Putin-Biden - Sputnik Moldova, 1920, 13.12.2023
Abonare
De la escaladarea conflictului din Ucraina în februarie 2022, guvernul SUA a folosit sancțiunile ca instrument de război economic împotriva Moscovei, chiar dacă aceste sancțiuni afectează economia americană.
BUCUREŞTI, 13 dec – Sputnik. Camera Reprezentanților din SUA a aprobat luni o interdicţie asupra importurilor de uraniu din Rusia, în ceea ce pare încă o încercare de a deteriora economia rusească.
Parlamentarii americani au luat această măsură chiar dacă țara lor a devenit tot mai dependentă de livrările relativ ieftine de uraniu rusesc, ceea ce înseamnă că secretarul Energiei din SUA ar putea să emită o suspendare a interdicției dacă nu sunt disponibile alte surse de uraniu.
Comentând cu privire la hotărâre, un membru al consiliului public al corporaţiei nucleare de stat Rosatom, Valeri Menşikov, a subliniat că centralele nucleare din SUA sunt gestionate de companii private, iar noua interdicție asupra importurilor de uraniu ar putea face aceste companii să se situeze împotriva celor responsabili pentru această „decizie politică”.
„Rusia a fost întotdeauna constantă în toate aceste angajamente contractuale cu privire la furnizarea de uraniu îmbogățit și nu a încălcat niciodată un singur articol din aceste angajamente contractuale. Retragerea dintr-un astfel de aranjament, care funcţionează de zeci de ani, este,în opinia mea, o decizie pur politică, care poate fi rezumată în cuvintele "vom face asta,chiar dacă înrăutățeşte lucrurile pentru noi"”, a spus Menşikov, citat de Sputnik Globe.
Potrivit lui Menşikov, dacă legislația prohibitivă va intra în vigoare, Statele Unite nu doar că vor trebui să găsească surse alternative de uraniu, ci și să propună o nouă schemă de îmbogățire a uraniului, întrucât, în afară de Rusia, doar Franța are expertiza tehnologică necesară.
Însă, potrivit acestuia, nu este sigur dacă Parisul are suficiente capacități de îmbogățire a uraniului pentru a satisface atât cererea din partea centralelor nucleare franceze, cât și orice solicitare de uraniu îmbogățit din partea Statelor Unite.
În plus, orice sursă alternativă de uraniu îmbogățit ar fi inevitabil mult mai scumpă pentru Statele Unite decât importul de uraniu îmbogățit din Rusia, a adăugat Menşikov. El a asemănat situația cu cea actuală din Europa, care este obligată să cumpere gaz natural lichefiat mai scump din SUA după ce a renunţat la gazul natural mai ieftin din Rusia.
Fluxul de știri
0