Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE nu mai vrea să cumpere diamante de la ruși

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaDiamante
Diamante - Sputnik Moldova, 1920, 12.12.2023
Abonare
UE pregătește pachetul numărul 12 de sancțiuni economice contra Rusiei, care au însă efect de boomerang asupra economiilor europene. Acest nou pachet vizează diamantele din Rusia și noi măsuri legate de petrolul rusesc.
BUCUREȘTI, 12 dec -Sputnik. Ţările membre ale Uniunii Europene sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la al 12-lea pachet de sancţiuni contra Rusiei, care se va concentra pe interzicerea importurilor de diamante provenite din Rusia şi pe noi măsuri privitoare la petrolul rusesc.
Deşi cea mai mare parte a noilor măsuri se referă la interzicerea diamantelor non-industriale ruseşti, ţările UE analizează şi posibilitatea unor măsuri suplimentare pentru a ameliora eficacitatea sancţiunilor referitoare la petrolul rusesc.
La jumătatea lunii noiembrie, Comisia Europeană a propus interzicerea importurilor de diamante provenite din Rusia, în cadrul unui nou pachet de sancţiuni legate de războiul din Ucraina. Moscova este acuzată că îşi finanţează o parte a campaniei sale militare împotriva Ucrainei graţie comerţului său profitabil cu diamante, ce reprezintă o cifră de afaceri de 4-5 miliarde de dolari pe an.
Interdicţia UE vizează diamantele naturale sau sintetice şi bijuteriile, începând din ianuarie 2024, şi diamantele ruseşti tăiate în alte ţări, începând din septembrie. Industria bijuteriilor din Uniunea Europeană avertizează însă asupra costurilor economice și sociale (10 mii de angajați afectați) din pricina acestor măsuri.
Fluxul de știri
0