Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Memorandum pe energie între România și Republica Moldova

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Accesați arhiva multimediaПодстанция "Летово"
Подстанция Летово - Sputnik Moldova, 1920, 12.12.2023
Abonare
Miniștrii Energiei din România și Republica Moldova, au semnat la Chișinău un memorandum de înțelegere privind interconectarea rețelelor de gaze naturale și energie electrică.
BUCUREȘTI, 12 dec -Sputnik. Ministrul Energiei al Republicii Moldova, Victor Parlicov și omologul său din România, Sebastian Burduja, au semnat luni la Chișinău un memorandum de înțelegere privind dezvoltarea proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică,memorandum aprobat în prealabil de guvernele celor două state.
Memorandumul semnat astăzi prevede posibilitatea creșterii capacității de transport al gazelor naturale și extinderea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport al gazelor – Centura Chișinăului. Potrivit Ministerului Energiei, acest obiectiv ar putea fi realizat până la sfârșitul anului 2031. De asemenea, va fi sprijinită dezvoltarea pe teritoriul României a sistemului de înmagazinare a gazelor naturale prin creșterea capacității de stocare a gazelor naturale la depozitul Sărmășel și/sau construcția unui nou depozit la Fălticeni.
În domeniul energiei electrice, Memorandumul vizează Linia Electrică Aeriană (LEA) cu tensiunea nominală 400 kV Suceava – Bălți, extinderea stației 400kV Suceava și stația 400 kV Bălți, proiectul Liniei Electrice Aeriene de interconexiune de 400 kV între Strășeni și o stație electrică de pe teritoriul României, stabilită de CNTEE „Transelectrica” SA, precum și dezvoltarea liniei de interconexiune în domeniul energiei electrice existente 110kV Huși-Cioara.
Totodată, Memorandumul va asigura condițiile desemnării „OPCOM” SA în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, inclusiv operator al pieței energiei electrice desemnat, în vederea integrării pieței energiei electrice din R. Moldova în piața internă de energie electrică a Uniunii Europene prin cuplarea piețelor.
Fluxul de știri
0