Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

În acest an au fost ratate venituri de miliarde la buget din cauza aprecierii leului

© Sputnik / Mihai CarausВалюта
Валюта - Sputnik Moldova, 1920, 11.12.2023
Abonare
Expertul moldovean în economie Veaceslav Ioniță scrie azi într-un material analitic despre cum „leul puternic a generat circa 2,4 miliarde lei pierderi bugetului de stat din încasările de TVA de la vamă”.
CHIȘINĂU, 11 dec - Sputnik. Potrivit lu Ioniță, leul puternic din 2023 a creat dureri de cap nu doar agricultorilor și producătorilor locali, dar a devenit o problemă majoră și pentru Guvernul Moldovei, care a întâmpinat dificultăți enorme în executarea veniturilor bugetului de stat.
În acest an, leul moldovenesc a înregistrat o apreciere constantă față de luna decembrie 2022, când cursul mediu lunar a fost de 19,37 Lei/USD. În decembrie curent înregistrăm o apreciere puternică a leului, care în cel mai bun caz va fi la nivel de 17,6 Lei/USD sau cu cel puțin 10% mai puternic decât acum un an.
În majoritatea lunilor din acest an leul a fost în mediu cu 6-8% mai puternic, decât la finele anului trecut când se examina bugetul pentru 2023.
Ioniță subliniază că la momentul elaborării Bugetului de Stat pentru 2023, Guvernul anticipa o depreciere ușoară a leului în 2023 cu 3,3% până la un curs de 20,01 Lei/USD, însă a urmat o evoluție diametral opusă, caracterizată de aprecierea leului.
Expertul constată că diferența despre dintre mize și realitate a generat ratări de venituri din TVA la vamă, care au fost planificate reieșind din cursul valutar de 20,01 Lei/USD. Guvernul când planifică veniturile și cheltuielile bugetare se conduce de mai mulți parametri macro-economici, unii din care, cursul valutar, este direct determinat de filosofica și acțiunile Băncii Naționale.
Cel mai afectat de cursul valutar a fost serviciul vamal, care va înregistra în acest an pierderi de 2,36 miliarde lei, doar la colectarea de TVA, determinate de întărirea leului.
Leul puternic a creat această gaură bugetară, care la rândul său a generat dificultăți în onorarea obligațiunilor Guvernului față de bugetari și implementarea proiectelor economice.
Fluxul de știri
0