Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ungaria a condamnat noua lege ucraineană privind drepturile minorităților naționale

© AP Photo / Efrem LukatskyDrapelul Ucrainei, Kiev
Drapelul Ucrainei, Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 10.12.2023
Abonare
Ministerul de Externe al Ungariei: noua lege ucraineană privind minoritățile naționale nu îndeplinește cerințele
CHIȘINĂU, 10 dec- Sputnik. Ungaria va evalua cu atenție noua lege ucraineană privind drepturile minorităților naționale, dar este deja evident că nu îndeplinește cerințele Budapestei, a declarat secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii, Tamas Menczer, responsabil pentru relații internaționale, pe o rețea de socializare.
"În Ucraina , drepturile comunității maghiare au început să fie luate în urmă cu opt ani, iar de atunci privarea de drepturi a fost constantă. Desigur, vom evalua temeinic decizia de ieri a parlamentului ucrainean, dar este deja clară. că este departe de a returna drepturile din 2015. În același timp, suntem cu atenție. Vom monitoriza implementarea acesteia”, a scris el.
Cu o zi înainte, Rada Supremă a adoptat o lege privind extinderea drepturilor minorităților naționale din Ucraina, care, în special, le oferă posibilitatea de a primi învățământ secundar de bază și special în limba lor maternă, dacă aceasta este una dintre limbile a Uniunii Europene.
În februarie, Consiliul Europei a decis să facă apel la Comisia de la Veneția cu privire la situația minorităților naționale din Ucraina. Potrivit ministrului maghiar de externe Peter Szijjártó, Budapesta nu va sprijini nicio mișcare semnificativă a fostei republici sovietice către NATO și UE până când drepturile maghiarilor transcarpatini nu vor fi restaurate.
Drept urmare, în iunie, comisia a publicat o rezoluție prin care observă că mai multe proiecte de lege ale Radei, inclusiv legea privind minoritățile naționale, ridică „preocupări serioase” în ceea ce privește nerespectarea lor cu Convenția privind drepturile omului. Avocații departamentului au cerut Ucrainei să corecteze textul.
După cum a subliniat Szijjártó, ca parte a noii legi a educației din Ucraina, din septembrie anul acesta urmează să lichideze toate cele 99 de școli ale minorității maghiare, numărul disciplinelor predate în limbile naționale va fi limitat la 20% după clasa a IV-a, examenele de absolvire și de admitere nu vor fi susținute în limba maghiară.
Ministrul a mai declarat anterior că multe instituții guvernamentale ucrainene sunt gata să plătească maghiarilor din Transcarpați 850 de dolari pe an pentru a-și trimite copiii la cursuri de limbă ucraineană.
Fluxul de știri
0