Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Se revizuiește pactul de stabilitate fiscală al UE

© AFP 2024 / EMMANUEL DUNANDBruno Le Maire
Bruno Le Maire - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2023
Bruno Le Maire. Foto de arhivă
Abonare
Uniunea Europeană își revizuiește pactul de stabilitate fiscală în condițiile în care criza economică, provocarea ecologică dar și susținerea regimului de la Kiev, obligă statele membre la depășirea deficitului bugetar.
BUCUREȘTI, 8 dec -Sputnik. Franța cere introducerea unei „flexibilități” în ritmul de reducere a deficitelor publice excesive din UE pentru țările care investesc în tranziția ecologică sau în apărare, a declarat joi ministrul de finanțe Bruno Le Maire, înaintea unei reuniuni cruciale a Ecofin de la Bruxelles.
Pactul de stabilitate și creștere „trebuie să privească spre viitor și nu spre trecut”, a declarat Le Maire, cu posibilitatea ca țările cu deficite excesive să fie nevoite să își reducă mai puțin deficitele dacă investesc în aceste domenii. Aceasta este „o linie roșie pe care Franța nu o va depăși”, a declarat acesta într-o conferință de presă.
Acesta a precizat că Franța a făcut concesii și este în prezent 90% de acord cu Germania în ceea ce privește reforma Pactului de Stabilitate. Declarațiile vin în contextul în care Uniunea Europeană își revizuiește noile reguli bugetare în această săptămână, notează agenția Reuters.
„Cred că Franța a făcut toate demersurile necesare către Germania pentru a ajunge la un compromis. Prin urmare, suntem de acord în proporție de 90%”, a declarat Bruno Le Maire jurnaliștilor la Bruxelles, înaintea negocierilor.
Franța ar dori să vadă „un stimulent pentru investiții și pentru realizarea de reforme structurale pentru toate statele membre ale UE, în orice moment, indiferent de situația lor financiară” și nu va face niciun compromis asupra acestui principiu, a adăugat el.
Pactul de stabilitate și de creștere, care are o vechime de aproximativ 30 de ani și care limitează deficitele bugetare la 3% din PIB și datoria la 60% din PIB, prevăzând în același timp măsuri disciplinare pentru țările care nu respectă aceste rate, este în prezent în curs de revizuire de către miniștrii de finanțe ai UE.
Fluxul de știri
0