Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

România se ”unește” energetic cu Republica Moldova

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Accesați arhiva multimediaПодстанция "Летово"
Подстанция Летово - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2023
Abonare
Ministerele Energiei din Republica Moldova și România vor semna pe 11 decembrie un memorandum de înțelegere privind proiectele de interconectare a rețelelor de gaze naturale și de energie electrică.
BUCUREȘTI, 8 dec -Sputnik. Memorandumul cu privire la interconectarea rețelelor de gaze și energie ce urmează a fi semnat de către miniștri de resort, luni,11 decembrie, a fost aprobat în ședințele de guvern de la Chișinău, pe 7 decembrie și de la București, pe 8 decembrie.
Cu referire la sectorul gazelor naturale, Memorandumul prevede posibilitatea majorării capacității de transport a gazelor naturale și extinderii gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unui gazoduct – centura Chișinăului. Ministerul Energiei a menționat că obiectivul ar putea fi atins până la sfârșitul anului 2031.
În ceea ce privește energia electrică, Memorandumul prevede LEA 400 kV Suceava – Bălți, extinderea stației electrice de 400 kV Suceava și a stației 400 kV Bălți, proiectul LEA 400 kV de interconectare între Strășeni și o centrală electrică de pe teritoriul României, construită de CNTEE Transelectrica SA, precum și dezvoltarea liniei electrice de interconectare 110kV Huși-Cioara existentă.
Compania Moldelectrica se va integra in piata de echilibrare administrată de CNTEE Transelectrica SA.
Secretarul de statmoldoveanal Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, a menționat că „avansarea proiectelor investiționale stabilite în Memorandum va spori gradul de securitate în aprovizionarea cu resurse energetice a Republicii Moldova și României și va contribui la diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare la nivel regional”.
Fluxul de știri
0