Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ascendență genetică slavă la bulgari, români și croați

© Sputnik / S. Solovjev / Accesați arhiva multimediaМодель нуклеиновой кислоты
Модель нуклеиновой кислоты - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2023
Abonare
O cercetare revoluționară privind ADN-ul care a cuprins Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia, România, Albania și Grecia a făcut dezvăluiri uimitoare despre componența genetică a populațiilor din Balcani.
BUCUREŞTI, 8 dec - Sputnik. Studiul, realizat în colaborare de oameni de știință din Serbia, Spania și SUA, face lumină asupra prevalenței genelor slave în regiune.
Potrivit constatărilor, bulgarii, românii și croații prezintă cea mai mare concentrație de gene slave, cuprinsă între 50% și 60%. În schimb, grecii demonstrează cea mai scăzută prezență a moștenirii genetice slave, măsurând între 4% și 20%.
Cercetarea studiază istoria genetică a Balcanilor în diferite perioade istorice, pornind de la o analiză extinsă a ADN-ului străvechi provenit de la peste 140 de schelete datând din secolele I-X. Acest ADN străvechi a fost juxtapus cu date genetice din populațiile contemporane din țările studiate.
Obiectivul principal al studiului este de a evidenția continuitatea trăsăturilor genetice dintre locuitorii moderni din Balcani și populația antică ce datează din epoca bronzului, reflectând schimbările genetice ale populației și modelele de migrație de-a lungul a două milenii.
O revelație importantă evidențiată de studiu subliniază un aflux substanțial de migranți slavi în secolele VI și VII, lăsând o amprentă genetică profundă și durabilă asupra populației din Balcani.
Analiza cuprinzătoare nu numai că elucidează prevalența moștenirii genetice slave, dar oferă, de asemenea, o perspectivă asupra compoziției genetice complexe și a migrațiilor istorice care au modelat diversele populații din Balcani.
Fluxul de știri
0