Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ajutorul pentru Ucraina a scăzut cu 90% față de anul trecut

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaВизит В. Зеленского в США
Визит В. Зеленского в США - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2023
Abonare
Ajutorul acordat Ucrainei în perioada august-octombrie 2023 a înregistrat o scădere de aproape 90% în comparație cu perioada similară a anului precedent
BUCUREȘTI, 8 dec - Sputnik. Volumul ajutorului acordat Ucrainei în august-octombrie 2023 a fost de 2,11 miliarde de euro. Acesta este cel mai scăzut nivel începând cu ianuarie 2022, se arată într-un raport publicat de Institutul Kiel pentru Economia Mondială.
„În perioada august-octombrie 2023, volumul ajutorului nou acordat a scăzut brusc: valoarea totală a noilor pachete a fost doar de 2,11 miliarde de euro, cu 87% mai mică față de aceeași perioadă din 2022 și este cea mai mică sumă din ianuarie 2022. Din cei 42 de donatori monitorizați, doar 20 au furnizat noi pachete de ajutor în ultimele 3 luni, reprezentând cea mai mică pondere a donatorilor activi de la începutul războiului. Din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite, de asemenea, au fost puține angajamente noi”, se menționează în raport.
„Datele noastre confirmă impresia unui angajament mai puțin hotărât al donatorilor în ultimele luni. Ucraina depinde tot mai mult de câțiva donatori principali care continuă să ofere sprijin semnificativ, cum ar fi Germania, SUA sau țările din Europa de Nord. Având în vedere incertitudinea privind ajutorul viitor din partea SUA, Ucraina poate doar spera ca UE să adopte în cele din urmă pachetul de sprijin anunțat de mult timp în valoare de 50 de miliarde de euro”, a comentat situația directorul Centrului de Cercetare al Institutului Kiel, Christoph Trebesch.
Fluxul de știri
0